Ty nejlepší články rovnou do mailu

Oprašte tradiční jídlo, které dodává zdraví - polévku

Vzpomeňte si - když jste byli mladší, byla polévka součástí každého obědu. Ne nadarmo říkaly babičky: "Polévka je grunt, maso pak špunt." Moc dobře totiž věděli, že polévka dokáže dodat tělu živiny, které potřebuje. A to navíc snadno stravitelným způsobem. 

Polévka má hodně dlouhou historii. Vše začalo pravděpodobně už v pravěku, kdy lidé vyvařovali maso ulovené zvěře ve vodě - tenkrát ještě bez hrnců a ne přímo na ohni, ale třeba pomocí vaků z kůží zvířat na rozpálených kamenech. Poté, co začali naši prapředci používat hliněné nádoby a hrnce, zjistili, že nemusí jen připravovat vývar z masa. Polévky začali připravovat z různých druhů zeleniny a dochucovali je pomocí rozličných bylinek. Polévka pak byla známá jako jídlo chudých - právě díky téměř neomezenému množství různých surovin, ze kterých ji můžete připravit, je jídlem, které se dá připravit levně a přitom zdravě.

Polévka jako součást zdravého jídelníčku má mnoho benefitů. Začneme tím nejznámějším - polévka vás dokáže krásně zahřát. A to se zejména teď, v chladnějších dnech, hodí. Skvěle také prohřeje žaludek a pomůže rozproudit krev. Stejně tak podpoří trávení dalšího jídla.

Díky tomu, že je polévka tekutá, je také snadno stravitelná. Právě proto také dokáže povzbudit organismus velmi rychle - vzpomeňte si třeba na dobrý silný vývar, jak rychle dokáže posílit vaše tělo, když jste nemocní. Živiny a vitamíny, které polévka obsahuje, se snadno vstřebávají a tělo je může rychleji využít ve svůj prospěch.

Polévek také můžete připravit nepřeberné množství - ať už máte chuť na masový vývar, poctivou zeleninovou polévku, jemný krém nebo třeba studenou ovocnou polévku, vždycky si můžete připravit přesně podle své chuti.

Stejně si můžete vybrat, jestli má být polévka jen lehký úvod k hlavnímu jídlu nebo jestli do ní přidáte i potraviny, které tělo více zasytí. Polévka tak může krásně být i hlavním a vydatným jídlem. V některých kuchyních bývá polévka tradičním hlavním chodem - jako příklad si vzpomeňte třeba na Pho.

Pro její pozitivní účinky na organismus bychom na polévku neměli zapomínat. V dnešní době mnoho lidí dává přednost rychlému obědu a úspoře času a tělo pak spíš zásobuje uměle vytvořenými vitamíny a minerály. Přitom právě polévka dokáže zdraví podpořit podobně dobře.

Co vy, máte rádi polévky nebo je jíte jen výjimečně? Pište do komentářů.

Co vy na to?