Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: kuře na grilu se šalvějí

Počasí nás pomalu láká ke grilování a pokud máte to štěstí, ež grilovat můžete, mýte o rychlý oběd postaráno. Pokud zahradu s grilem nemáte, nevěšte hlavu. Dnešní oběd zvládnete stejně dobře i na grilu v troubě.

Co budeme potřebovat?

  • 1 celé kuře
  • šalvěj
  • trochu čerstvé máty
  • 1 strouček česneku
  • citron
  • olivový olej
  • sůl

Jak na to?

Málokterá bylinka se hodí ke kuřeti víc než šalvěj, neboli babské ucho. Tahle kouzelná bylinka umí nejenom pročistit krev, ale posiluje celé tělo. Navíc se jedná o přírodní antibiotikum, takže náš zdravý oběd bude ještě zdravější. Na přípravě je asi nejnáročnější vykostit kuře, díky tomu získáme opravdu křehké kousky, které nebudou plné vody - proto určitě nekupujte kuře naporcované. Ze zbylých kostí si připravte vynikající kuřecí vývar a maso zpracujeme následovně.

Celkem si připravíme 4 porce, prsa a stehení řízky. Ta necháme osušit, pokut jsme je před tím myli a mezitím si připravíme marinádu. Do hmoždíře dáme veškeré bylinky s trochou soli, citronové šťávy a olivového oleje. Vše tloučkem rozetřeme na kaši a vmasírujeme do každého kousku masa. Necháme alespoň hodinu marinovat a můžeme začít připravovat na grilu. Pravidla pro grilování kuřecího masa jsou snadná. Stačí se držet toho, že maso patří vždy na rozpálený gril, který jsme potřeli ubrouskem natřeným v oleji. Jednotlivé kousky položíme kůží dolů a zkusíme do nich "píchnout prstem". Tím zjistíte jak velký odpor maso klade a podle toho se budete řídit při kontrole propečenosti. Čím větší odpor maso klade, tím je propečenější. Takže správně upravené maso by mělo být pružné, ale ne příliš.

Co vy na to?