Co nevíte (a nechcete vědět) o cole

Podívejme se proto na tento typ limonád blíže. Ostatně, léto je za rohem, a tak cola zase poteče v restauracích i barech proudem. A my si konzumací pouhé skleničky můžeme hrozně ublížit.

Cukr, tuk, osteoporóza

Známým faktem je, že jedna sklenice coly obsahuje neuvěřitelných 10 kostek cukru (v litru nápoje je jich 27). To je pro náš organismus strašlivý nápor a běžně bychom takové množství nedokázali pozřít. Jenže v cole je kyselina fosforečná, která zajišťuje, že žaludek je jakoby ochromený a dovolí nám cukr strávit. A tahle kyselina má další děsivou funkci – v ní obsažený fosfor způsobuje, že pokud jí konzumujeme moc, začne se z kostí vyplavovat vápník a ty začnou řídnout. Hrozí nám tak vznik osteoporózy. A v neposledním případě se kvůli cukru obsaženému v cole kazí nejen zuby, ale nestrávené zbytky se přeměňují na tuky a ty se nám ukládají v těle.

Závislost a dehydratace

Colové nápoje jsou v teple naprosto nevhodné k pití. Tělo totiž nedokáže v nich obsaženou vodu spotřebovat, a tak ji vylučuje. Člověk je pak v podstatě dehydratovaný. K tomu si na tomhle nápoji můžeme snadno vypěstovat závislost, protože po jeho požití se zvýší produkce hormonu dopamin a my se cítíme naprosto nabití energií. Což ale trvá jen krátkodobě, takže člověk má tendenci pít pravidelně. A tím se dopovat cukrem, kyselinou fosforečnou, umělými barvivy, sladidly a škodlivými Éčky. Což je z dlouhodobého hlediska naprosto neúnosné. Proto bychom se cole měli pokud možno vyhýbat a pít ji v malém množství jen tehdy, když nás trápí žaludeční potíže – na ty jediné má totiž prokázaný pozitivní účinek.