Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: kapustová polévka

Na podzim jsou polévky výbornou kombinací chutného jídla a způsobu jak se zahřát. Navíc jde o dobrý způsob jak do sebe dostat vitamíny, které jsou v sychravém počasí obzvlášť potřeba. Vyzkoušejte náš dnešní recept, který je snadný, ale díky kapustě především zdravý.

V kapustě se snoubí hořkost s nasládlostí a to dělá tuto polévku zajímavou. Díky spoustě vlákniny udělá z naší polévku výbornou dietní záležitost a s vitamíny C, B, E a K nám pomůže proti chřipkám.

Co budeme potřebovat?

  • 1 menší kapustu 

  • 1 menší celer

  • 1 petržel

  • 1 cibule

  • 1 mrkev

  • trocha mouky

  • máslo

  • sůl

  • bílý pepř

  • Jak na to?

  • Celer, petržel a mrkev si očistíme a dáme do studené vody. Přihodíme i očištěnou cibuli, kterou ale neloupeme přihodíme a necháme na mírném ohni probublávat. Zkrátka si připravíme dobrý, poctivý a silný zeleninový vývar.
  • Mezitím si kapustu rozkrojíme na čtvrtiny a z každé části vyřízneme tvrdý střed. Horní listy obereme a zbytek opláchneme vodou. Pak už jen stačí nakrájet kapustu na tenké proužky.
  • Jakmile je vývar hotový, přidáme nakrájenou kapustu, dosolíme a opepříme. Necháme vařit do změknutí kapusty, ale nerozvařte ji. Na zkus by měla zůstat trošku tvrdá.
  • V rendlíku si rozehřejte přibližně lžíci másla a zasypte jej moukou. Mouku přidávejte dokud nemáte řidší kaši, kterou stále mícháme. Jakmile se vše hezky spojí a za vařečkou zůstává rýha, máme hotovou světlou jíšku. Tu vmícháme do polévky, provaříme a můžeme podávat.
  • Pokud máte kapusty víc, vyzkoušejte i naše dietní kapustové karbanátky v troubě.

Co vy na to?