Recept: nejlepší cibulačka

Podzim je plný chřipek a nachlazení. Všude plno bacilů a lidé se stále častěji uchylují k tradičním návodům jak si pomoci. Doslova zázrakem našich babiček byla obyčejná cibule, kterou používali proti nachlazení. A když už jsme se pro cibuli rozhodli, zkuste si ji zároveň upravit upravit jako hotovou delikatesu. Francouzká cibulačka zahřeje a možná i vyléčí.

Co budeme potřebovat?

  • 2 velké červené cibule
  • 2 velké bílé cibule
  • 1/2 l kuřecího vývaru
  • 2dcl suchého bílého vína
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • šalvěj
  • tvrdý sýr

Jak na to?

Příprava je hrozně snadná, takže i v časovém tlaku máte výbornou večeři hotovou během chvilku.  V hrnci si dáme rozehřát lžičku másla a oleje. Mezitím si nakrájíme oloupané cibule. Překrojíme vždy na polovinu a pak na proužky. Cibuli vložíme na rozehřátý tuk, přidáme 3 lístky šalvěje a občas promícháme. Jakmile cibulka změkne, zalejeme ji vývarem a vínem. Dochutíme pepřem, solí a muškátovým květem. Vaříme přibližně 10 minut, dokud není cibulka měkká. Pozor ale abychom ji nerozvařili.

Servírujeme do talíře, kam jsme dolů nastrouhali trošku tvrdého sýra. například čedar se nám opravdu osvědčil.

  • Tip: udělejte si tématickou večeři a zavítejte do různých koutů světa. Například cizrnový salát udělá z vašeho menu vzpomínku na dovolenou.
  •  Recept na řecký cizrnový salát.