Recept: hovězí guláš z kližky

Hovězí kližka je doslova nabitá kolagenem. Látky, která je základní stavební hmotou pro všechny pojivé tkáně. Guláš z ní je navíc snadný a díky použití hovězího masa i dietní. Prakticky jde jen o maso a zeleninu. Schválně se podívejte na recept.

Co budeme potřebovat?

  • 1kg hovězí kližky
  • 600g cibule
  • 1/2l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce červené papriky
  • 1 lžička pálivé papriky (můžeme vynechat)
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Kližku nakrájíme na kousky. Nezáleží na jejich velikosti, ale čím menší, tím rychleji bude hotovo. Kousky osolíme, opepříme a vložíme do hrnce na rozehřátý olej. Opečeme ze všech stran a jakmile se maso zatáhne, vyndáme je z hrnce ven.

Na stejný tuk potom vsypeme na drobno nakrájenou cibuli. Skutečně ji použijeme takové množství. Zároveň totiž omáčku zahustí a díky dlouhému vaření nebude ani tolik cítit.

Pravidelně promícháváme, abys zesklovatěla ze všech stran. Jakmile začne pěnit, přidáme papriku, promícháme a vrátíme zpět maso. Ještě chviličku restujeme, ale opravdu jen krátkou, aby paprika nezhořkla. Nakonec přidáme česnek.

Závěrem zalejeme vývarem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud se cibule úplně nerozpadne. Jakmile je hotovo, dochutíme ještě solí, pepřem, majoránkou a případně česnekem.

Podávat můžeme například s fitness pečivem bez mouky podle našeho receptu.