Triky na lehčí učení

Celý náš život je jedno velké učení. Od prvních kroků, přes jízdu na kole až po celý produktivní věk v práci, kde se učíme neustále. Nezáleží na tom, zda jde o věc lehkou, nebo složitou. Někdy zkrátka je dobré použít pár triků, jak si učení ulehčit.

Nastavte se a učení

Hlava je jedna z částí lidského těla, která se velmi těžko ovládá. Čím víc se budete snažit, tím hůře to půjde. U učení je tedy nejdůležitější naše celkové rozpoložení. Základem všeho je kvalitní spánek, protože unavený organismus bude věnovat energii na úplně jiné věci, než je učení. Druhým, v dnešní době snad ještě zásadnějším úkolem je vypnout všechny rušivé elementy. Závislost na moderních technologiích je mnohdy blíž než si myslíte a pro učení jde o hotového nepřítele. Posledním krokem je mít svůj prostor, kde nás nebude rušit nic a nikdo.

Použijte nápovědy

Naučit se souvislý text je zbytečně vysilující, daleko lepší je zvolit si klíčová témata a ty si vypsat na kartičku.

Každé téma, které se musíme naučit má svoje klíčové sdělení. Ty je dobré si nejen podtrhnout, ale opsat na kartičku. Kartička by neměla obsahovat větu, protože ta obyčejně obsahuje vatu, která není podstatná. Navíc nás hesla donutí zapřemýšlet a tím se vybaví kontext, který jsme před tím četli. Rozhodně nepoužívejte zkratky. I když se během učení mohou zdát jasné, až se ke kartičce vrátíte, už nemusíte vědět co znamenala.

Kartičky si pak klidně vezměte na procházku, nebo třeba do tramvaje. Promíchejte je a vždy si pokuste vybavit co ta konkrétní znamená a jak vám pomohla zapamatovat si celé téma. Dobrý tipem jsou i obrázky. Grafické ztvárnění je pro mozek lépe zapamatovatelné, ale pouze v krátkodobé paměti. Nicméně symbol na kraji kartičky vám pomůže si vybavit celou kartičku, pokud ji nebudete mít u sebe.

Zvolněte

Už na začátku jsme napsali, že tlačit se do učení nemá smysl. Stejně jako je důležité nastavit se na učení. Je důležité se v této náladě i udržet. Pokud se nedaří, zvolněte. Panika je to nejhorší co vás může potkat a raději ji předejděte.

Pokud cítíte, že ztrácíte koncentraci, nechte toho. jděte se projít, nebo si zacvičte. Oboje rozproudí unavený organismus s podpoří další koncentraci. Určitě se ale nepouštějte do nějaké souvislé činnosti. Úklid nebo vaření je často jen záminkou a hlavu vám nevyčistí. Ne nadarmo se říká, že nejuklizenější pokoje studentů jsou během zkouškového :-)