Recept: fazolová polévka z uzených kostí

Pamatujete na tu vůni uzených kostí z dřívějška? Dřív byl tenhle pokrm opravdu často zastoupen na našich stolech. O to větší škoda je, že na něj v poslední době zapomínáme. Žádné éčka, nebo bujón. Vše krásně ochutí i tomu největšímu nešikovi. Schválně zkuste náš dnešní recept.

Co budeme potřebovat?

  • uzená žebra (cca 1kg)
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce hladké mouky

Jak na to?

žebra mají skvělou výhodu toho, že i po vývaru se dá použít maso. My ale chceme opravdu poctivou polévku, takže si je necháme celá.

Žebra rozřízněte na jednotlivé kousky a dejte do hrnce. Vodou zalijte tak aby byla ponořená a přidejte celou cibuli, i se slupkou. Očištěné mrkve k vývaru přidáme také a na mírném plameni necháme probublávat. Nebojte se vařit dlouho, pouze mrkve vyndejte když budou měkké.

Základní vývar máme hotový a nyní má na výběr. V obou případech vyjmeme maso s kostmi a čistý vývar buď rovnou zpracujeme, nebo necháme vychladnout. Pokud chcete dietnější verzi polévky, je třeba vývar nechat v lednici ztuhnout. Tuk vystoupá nahoru a srazí se. Vyndat přebytečný tuk je pak snadné.

Pokud chcete ale poctivou polévku a trošku toho tuku vysportujete, můžeme hned pokračovat. Prakticky už nám zbývá jen přidat fazole bez nálevu, rajský protlak a dochutit kořením. Vše jen mírně provařte a nachystejte si světlou jíšku. Opravdu bude stačit 1 lžíce mouky, neděláme přece omáčku. Hotovou jíšku vmíchejte do vroucí polévky a přidejte ještě na větší kusy nakrájenou mrkev. 5 minut provařte a můžete se do toho hned pustit.

Zkuste i naše další recepty na dietní polévky.