Nehubnete moc rychle?

 

Odborníci uvádějí, že ideální týdenní úbytek váhy je okolo půl kilogramu, maximálně však jeden a půl kilogramu. Pokud chcete zjistit, kolik skutečně hubnete, važte se dvakrát týdně (nemá vůbec smysl kontrolovat svou váhu každý den, protože váhu může ovlivnit jídlo z předchozího večera) a važte se vždy ráno, ještě před snídaní. Tak získáte objektivní výsledek. Jste nespokojeni, že hubnete příliš pomalu? Není to sice ideální (tedy pro vás), ale alespoň víte, že hubnete zdravě a své tělo neničíte. Horší je, pokud jsou vaše týdenní či denní váhové úbytky větší než doporučené rozmezí. Proč?

 

Rakovina i nemoci

Může se zdát, že příliš rychlým hubnutím si nemůžeme moc ublížit. Možná si říkáte, že jste akorát více unavení, nemáte tolik energie, ale za tu rychle získanou krásnou postavu vám to přece stojí a hodláte to „přežít“. Jenže únava není to nejhorší, čím si ubližujete. Při rychlých úbytcích váhy spalujeme nejen tuky, ale i svalovinu. Tuky nám přitom naopak zůstávají ve větším množství než při pomalejším hubnutí, protože tělo je vyčerpané, a tak si z každého jídla zkouší udělat dostatečné tukové zásoby, aby netrpělo hlady.

Vážnější je, že si takto ničíme své zdraví. Při hubnutí se v našem těle uvolňují volné radikály, které mohou zapříčinit například rakovinu. Pokud to s rychlostí hubnutí nepřeháníme, tělo si s radikály dokáže poradit a zničí je – pokud se jich ale uvolňuje příliš, zůstávají v našem organismu a škodí nám. Navíc si koledujeme i o kardiovaskulární problémy, protože naše tělo strádá – a někde se to zkrátka odrazit musí.

 

Zrádný jo-jo efekt

Další nevýhodou, i když ne tak zdraví nebezpečnou, je jo-jo efekt. Pokud zhubneme rychle, hrozí nám, že ztracené kilogramy zase v krátkém čase nabereme zpět, plus přibereme ještě něco navíc. Je to logické, protože přestaneme najednou týrat své tělo, začneme postupně polevovat ve své snaze omezovat jídlo a tělo si začne rychle ukládat tuky (bojí se, že znovu začneme bláznit a omezíme potravu), takže přibíráme.

Promyslete si proto sami, jestli vám za to rychlé zhubnutí stojí a nebo zkrátka zredukujete svou váhu radši jen tak, jak to lze, a hlavně s rozumem a bez budoucích následků.