Jako Pepek námořník: co vám dodá sílu?

 

Je jasné, že to, co jíme, ovlivňuje nejen vzhled naší postavy, ale i zdraví. Mnoho lidí tak žije nebo začíná žít zdravě, jedí vyváženě, snaží se vynechávat nezdravá, tučná a mastná jídla a věří, že díky tomu se vyvarují všech nemocí, budou fit a štíhlí a budou také plní energie. To samozřejmě nevyvracíme. Ale pokud chcete být díky jídlu nejen zdraví a krásní, ale i silní (tedy skutečně získat větší fyzickou sílu), tak vám poradíme, na jaké potraviny ve svém zdravém jídelníčku rozhodně vsadit.

 

Hovězí a vejce

Tyhle dvě základní složky nesmí chybět v jídelníčku žádného vrcholového sportovce. Každý, kdo se věnuje nějakému sportu, v němž jde hlavně o sílu, to jasně ví. Vejce jsou bílkoviny, které naše svaly potřebují. A je prokázáno, že pokud si denně dopřejete tři vajíčka a pak posilujete, tak vaše síla je dvojnásobná oproti těm, kdo vajíčka nejedí. A i svaly vám rostou rychleji.

Totéž se týká také hovězího masa, které milují hlavně kulturisté. I to obsahuje obrovské množství bílkovin a k tomu i omega 3-mastné kyseliny a kyselinu linolovou. Díky nim se po konzumaci zvýší hladina testosteronu a projeví se to též na růstu svalové hmoty.

 

Dejte si meloun a klíčky

Nemusíte být kulturista a ani denně nemusíte jíst hovězí. Využijte toho, že je léto, a dávejte si pravidelně meloun. I když se to nezdá a většina z nás ho má spojený díky jeho vysokému obsahu vody s hubnutím, tak meloun je výbornou chuťovkou po cvičení, protože obsahuje sacharidy, které rychle zvyšují hladinu inzulinu v krvi. Komě toho v něm najdeme také citrulin, který podporuje růst svalů.

A pokud jste propadli klíčkům, tak i ty vám v tomhle ohledu výrazně pomohou. Pšeničné klíčky by se měly jíst hlavně před započetím fyzické aktivity, protože vám pomohou s lepším růstem svalů a dodají vám také výdrž.