Chcete opravdu zhubnout? Začněte si vařit - jak na to co nejlépe?

Základem každé diety je hlídání si co vlastně jíme. Počet přijímaných kalorií je jen základ, důležitý je i poměr živin v jídle. V krámě je to snadné, tam si přečteme obal, ale co v restauraci? Ta jsme odkázání je na odhad a to při dietě, obzvlášť z počátku, není ideální způsob. Nejlepší je začít si vařit a my pro vás máme pár tipů jak si s tím poradit.

Správné krabičky

Chladící taška

Přemýšlejte o nákupu

Vařte ve velkém

Správné krabičky

Většina z těch, co si začínají vařit, na to jdou stejně. V obchodě přihodí do košíku balíček plastových krabiček, protože těm doma už chybí víčka, a jde domů. Tohle je ale zásadní chyba. Velikost krabičky zásadně ovlivní počet přijatých kalorií. O tom, že velikost talíře ovlivní kolik toho sníme, jsem už psali. A stejné to bude i u krabičky. Dříve nebo později nás přestane vážení bavit a velká krabička bude svádět k tomu, abychom nějakou tu lžičku přidali. Malá krabička zase donutí nedat do ní celkovou potřebnou dávku jídla.

Ideální způsob je vyzkoušet si různé velikosti a až následně dokoupit potřebné množství. Dobré je taky mít doma vždy zásobu různých velikostí, protože různých potravin potřebujete také různé množství.

Chladící taška

Pokud to myslíte s vařením opravdu vážně, vyplatí se vám i další investice. Obzvlášť pokud do práce cestujete, nebo nemáte k dispozici místo pro uložení jídla, chladící taška pomůže. Jídlo udrží během dne vychlazené a vy nebudete mít starosti o to, zda se mu nic nestane.

V dnešní době chladící taška není vždy jen taškou, takže s sebou nemusíte nutně tahat další zavazadlo. Na internetu se dají koupit i samotné chladící boxy na jednotlivé potraviny. Ty jen přes noc nachladíte a přes den fungují i v obyčejné kabelce.

Hlavním důvodem, proč si takové příslušenství pořídit ale zůstává rozmanitost. Díky tomu, že nebudete muset přemýšlet o tom, zda se jídlo nezkazí. Můžete si dovolit vařit i jídla, která byste normálně jedli doma. U diety tak vydržíte mnohem déle.

Přemýšlejte o nákupu

Samozřejmě budete muset změnit vaše nákupní zvyky. Vaření na doma a na cesty je logicky vždy trošku jiné. Pokud nemáte nikde klidné místo, kde si oběd budete moci sníst, nemůžete si uvařit omáčku. Spíš budete potřebovat něco, co sníte klidně rukou. Už při nákupu tedy zvažte kde budete jídlo jíst. Pro rychlé stravování v terénu zvolte závitky, nebo tortily. Pokud víte, že během dne budete mít zázemí, klidně uvařte něco normálního.

Zároveň myslete na zásoby. Často se vaření na cesty změní jen v maso a zeleninu. To samozřejmě občas nevadí, ale důležité je jídlo obměňovat. Nakupte si zásoby příloh, jako jsou čočka, fazole, bulgur a těch mějte doma zásobu. Až příště budete v obchodě vybírat jídlo, vyberete jen to hlavní a přílohu už přidáte doma ze zásob.

Vařte ve velkém

Denně si vařit může být z počátku zábava, dřív nebo později vás to ale omrzí. Využijte tedy toho, že máte náladu a uvařte toho víc. Jakmile máte jídlo hotové, rozdělte jej na jednotlivé porce a dejte do mrazáku. pokud jste se nedrželi naší rady a nemáte doma víc krabiček na jídlo, sáhněte po klasickém sáčku. Jídlo do něj dejte a nechte zamrazit. Doporučujeme ale vždy jídla rozdělit na jednotlivé porce. Vyhnete se tak klasickému rozmrazování a následnému znovu zmrazení. jídlo vám musí chutnat a tento postup tomu určitě nepřispěje. Výhoda krabiček spočívá také v tomu, že jej z mrazáku můžete vzít rovnou s sebou. Vychlazené vám vydrží delší dobu opět máte víc možností jak se stravovat za běhu klidně až do večera.