Rozhovor s fitness instruktorem: V posilovně to občas vypadá jako v cirkusu

Mariane, s čím se na tebe lidé nejčastěji obracejí - chtějí spíše zhubnout nebo vytvarovat postavu? U žen je to hlavně o hubnutí a vytvarování postavy, u mužů nabírání svalů, případně zhubnutí v oblasti břicha. 
 
Jaké chyby dělají při tréninku lidé nejčastěji?
Těch chyb je celá řada. Spousta lidí si myslí, že si vystačí s tím, když si "nakoukají" videa na internetu. Pak to občas ve fitcentrech vypadá jak v cirkusu. Stačí se rozhlídnout po posilovně a hned je vidět, kdo je v něm poprvé nebo kdo si myslí, že sám ví všechno o cvičení nejlíp. Snadno jde rozpoznat špatná technika cviku, špatné držení těla nebo i špatné dýchání. Místo radosti ze správného cvičení a sledování vlastního progresu pak přichází spíš bolest, někdy bohužel i úrazy, ale hlavně to známé rozčarování z nulového efektu. Pak lidé často na cvičení rezignují s tím známým argumentem "ta dřina v posilovně není pro mě!”. Krásně je to vidět na lednu - pokud by lidé cvičili správně a nebáli se nechat si pomoci, nebyly by fitness centra po lednovém "náporu ledňáčků" v únoru zase poloprázdné.
 
 
Já sám jsem si trenéra našel ve svých začátcích, ale i po delší pauze, kdy jsem necvičil. Právě trenér mě v prvním případě zasvětil do správné techniky a provedení jednotlivých cviků a v druhém případě to mi pomohl s restartem a občerstvil moje cviky. V obou případech se mi to vyplatilo.
Investice do kvalitního trenéra se podle mě vyplatí určitě na začátku. Trenér je totiž tím garantem, "hlídačem" a motivátorem pro člověka, aby mu start do světa fitness přiblížil, ulehčil a hlavně ho pro něj nadchnul.
 
Jaký úspěch tě nejvíc dostal u tvého klienta?
Úspěch je pro mě třeba i to, když moje klientka, která se při prvním tréninku planku po 5 vteřinách rozklepala jak ratlík, zvládla brzy v pohodě plank přes 30 vteřin. A to díky tomu, že jsem ji trénoval. Některým lidem to možná přijde jako banalita, ale v dnešní době málokdo umí třeba i správné provedení dřepu.
 
Čtěte také: Jak se cvičí plank?
 
Pro mě je úspěch každý klient a klientka, kteří se při i po cvičení cítí dobře. Zvláště když na sobě pozorují viditelné změny a k tomu je změna vidět i pomocí měření třeba na Inbody. Myslím si, že úspěch tkví v maličkostech, které když se postupně nabalí, bude výsledkem spokojenost na obou stranách - jak člověka, který se sebou chce něco dělat, tak trenéra, který mu k tomu pomáhá.
 
Kolikrát týdně doporučuješ lidem cvičit, aby to mělo efekt? 
Tohle je hodně individuální. Někdy jenom stačí změnit své návyky jako třeba místo výtahu jít po schodech, místo jízdy autem si dojít kratší vzdálenosti pěšky apod. Právě tady můžeme spálit právě tu energii, která se nám v opačném případě ukládá do zásoby ve formě tuku.
Za mě je třeba v pohodě pro začátečníky jít cvičit 2x v týdnu, k tomu šlapat do schodů a chodit po svých co nejčastěji a hned vám i ta chůze přidá pohyb odpovídající dalšímu cvičení.
U cvičení s trenérem je to stejné - záleží, jak to kdo cítí, jakou má disciplínu a jak cvičí. Mám třeba klientku, která by po technické stránce klidně zvládala cvičit sama, nicméně cvičí se mnou, protože sama říká, že potřebuje nad sebou "pevnou" ruku, aby se přinutila si třeba přidat zátěž nebo opakování navíc.
 
Kolikrát týdně cvičíš ty sám?
Já mám v týdnu 4x silový trénink, 1x spinning, 1x badminton, také 1x kruhový trénink s klienty a teď se zase těším na sezonu inline bruslí a běhu venku. Vloni jsem právě na bruslích najel 500 km a potřebuji tak nová kolečka.
 
Specializuješ se i na "core", v čem je podle tebe právě zpevnění jádra těla důležité?
Úplně ve všem. Odvíjí se od něj držení těla, správné dýchání, chůze a mnoho dalšího. Bez aktivace jádra těla nejde ani pořádně trénovat klasické posilování. Takže s klientem je cvičení Core rozhodně součástí tréninkové jednotky.
 
 
Souhlasíš s tvrzením, že hubnutí je efektivní z 80% díky stravě a jen z 20% díky cvičení?

Ne nadarmo se říká, že jsi to, co jíš a je to pravda. Dnešním obrovským problémem je to, že přijímáme mnohem více energie než za celý den vydáme. Takže zjednodušeně se dá říct, že můžeš cvičit od rána do večera a stejně je to k ničemu, pokud prostřednictvím jídla a pití přijímáš víc kalorií, než jsi schopný spálit.

Děkuji za rozhovor!
 

Marián Pásztor

  • certifikovaný fitness instruktor
  • pomoc s hubnutím
  • nabírání svalové hmoty
  • tvarování postavy
  • vegan
  • lokalita: Praha, Středočeský kraj
  • kontakt: marianpasztor@gmail.com