Zhubnout po porodu se dá, ale ne hned

Kdy začít s hubnutím po porodu

Tělo krátce po porodu potřebuje čas na regeneraci. Kojící maminky žádné drastické diety držet nemohou. Naopak potřebují stále dostatek kvalitních živin přijímat, aby je mohly předávat prostřednictvím mléka děťátku. Navíc některé cviky mohou po porodu ještě bolet. Dobrá zpráva je, že v prvních měsících po porodu ženy obvykle hubnou i bez větší námahy, a to o 0,5 - 1 kg měsíčně. Tělo se v této době vrací zpět k běžnému režimu, proto úbytek na váze pravděpodobně zaznamenáte.

Se samotným cvičením a hubnutím je dobré počkat nejdříve až po šestinedělí. Vždyť jako vystresovaná a uhnaná maminka byste nebyla děťátku v ranných chvílích nic platná. Proto buďte trpělivá a užívejte si v co největším klidu svou novou roli. Na aktivní hubnutí bude času dost později.

Pokud kojíte, už tím samotným spalujete kalorie a k tomu předáváte energeticky bohaté mateřské mléko miminku. 100 ml mateřského mléka má cca 70 kcal.

Čtěte také: Po porodu budete potřebovat nové oblečení

Jak jíst po porodu

Jídlo dělá hodně, a tak je úprava jídelníčku nezbytná. I při tom ale musíte zohledňovat, jestli stále kojíte nebo ne. Pokud ano, měla byste jíst pravidelně a zároveň zdravě. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny, zdravé tuky, bílkoviny a minerály. Prostě jezte tak, abyste si byla jistá, že živiny jsou kvalitní nejen pro vás, ale i pro děťátko. Do jídelníčku zařaďte hodně ryb a bílého masa, celozrnného pečiva, mléčných výrobků a samozřejmě čerstvého ovoce a zeleniny - vše nejlépe v kvalitě od farmářů nebo bio.

Důležitý je také pitný režim, na ten nezapomínejte. Pijte čistou vodu, čaje a nejlépe také džusy z čerstvě vymačkaného ovoce. Díky pravidelnosti a kvalitě vašeho jídelníčku pak poporodní kila mohou jít dolů snadno. 

Čtěte také: Cvičte s dětmi od mala, pomůže to vám i jim

Pohyb je po porodu také důležitý

S pohybem po porodu to nemusíte přehánět. Zvláště pak, pokud jste před těhotenstvím nebyla zvyklá cvičit vůbec. Nejpřirozenějším pohybem pro vás bude chůze. Každý den vyrážejte na delší procházky s kočárkem. Už jen to některým maminkám bohatě stačí. Pokud po porodu cítíte, že potřebujete posílit svalstvo, začněte radši pomalu – tak, aby cvičení pro vás bylo pohodlné a nebolelo. 

Skvěle fungují cviky na posílení pánevního dna, které vám jistě doporučí už v porodnici. Se cvičením začněte až tehdy, kdy vaše tělo bude na takovou zátěž připraveno. Nemá smysl plácat se na zemi na žíněnce a trpět zbytečně bolestí. Všechno má svůj čas. Zkusit pak můžete i pomalejší cvičení jako je jóga nebo pilates – pokud vám to čas a péče o miminko dovolí. Cvičení přizpůsobte vždy svým možnostem a hlavně nezapomínejte, že byste z něho měla mít především radost. Šťastná maminka totiž znamená i šťastné dítě.

Čtěte také: Těhotenská jóga pomůže připravit tělo na změny i porod samotný