Chcete relaxovat a přitom se zaměstnat? Vrhněte se na ruční práce

Když už na sebe nemáte čas přes den, snažte se zarelaxovat si aspoň večer. Děti jdou spát, všude je klid, už nemusíte uklízet ani vařit a máte hodinku či dvě volného času. Můžete je sice strávit u televize nebo počítače, ale to vám nepřinese nic moc pozitivního. Lepší je věnovat se nějakému koníčku. Ideálně nějakému kreativnímu, který vás zahřeje na duši a u kterého budete mít dobrý pocit, že jste svůj čas nepromrhali, ale naopak vytvořili něco užitečného, hezkého či jen zábavného. Zkrátka zkuste se inspirovat našimi babičkami a pusťte se do ručních prací.

Čtěte také: Honí vás večer mlsná? Dopřejte si zdravější dobroty

Nebojte se začít

Mnoho z nás se ručním pracím nevěnuje z jednoho prostého důvodu – neumíme to, nikdy jsme to nedělali a bojíme se, že nám to nepůjde. Ale žádný učený z nebe nespadl a každý někdy musel začít. I pokud nemáte po ruce žádného učitele, žádnou kamarádku či babičku, která se něčemu podobnému věnuje, máme tu přece internet – a ten je plný návodů ke všemu možnému. Stačí jen chtít, nastudovat si postupy, nakoupit potřebný materiál a začít se učit. Napoprvé to nejspíš nebude žádné veledílo, ale hlavní benefit vám to přinese. Ať už se pustíte do čehokoliv, tak v průběhu ruční činnosti se uklidníte, přestanete myslet na své problémy, starosti hodíte za hlavu a budete se plně soustředit jen na své dílo. Mozek zkrátka vypne a odpočine si. A při prvním (i menším) úspěchu pocítíte takový pocit zadostiučinění, že se okamžitě rozhodnete tvořit dál. Nemluvě o obdivných pohledech a chvále od ostatních, což potěší každého člověka.

Čtěte také: Jak si co nejlépe odpočinout

Co za ruční práce vybrat? 

Přemýšlíte, do jakých ručních prací se můžete pustit? Zvolit můžete úplnou klasiku – pletení, háčkování či vyšívání. Nic z toho není tak těžké, pokud si najdete návody. Můžete se věnovat i modernějším zálibám, jako je zdobení různých předmětů ubrouskovou technikou, pletení z papíru či klasického proutí, malování, lepení korálků, vybarvování omalovánek, vyškrabávání obrázků, tvoření náramků a dalších. Existuje spousta činností, které vás zabaví na dlouhé večery. A když budete dobří, o vaše výrobky bude zájem mezi příbuznými, mezi kolegy a možná i dalšími lidmi. A z toho, co bylo jen chvilkovou zálibou a relaxační činností, se možná stane i zdroj vašich příjmů.

Čtěte také: Chcete si pořádně odpočinout? Meditujte