Naučte své děti milovat moře

Proč děti milují hotelové bazény?

Pro děti má bazén v hotelu mnoho výhod – pohyb v něm je díky klidné hladině jednodušší, dno je rovné, necákají tu do obličeje vlny a je tu spousta atrakcí v podobě tobogánů, skluzavek, fontánek a dalších. Dítě se tu snadno zabaví a zároveň má pocit bezpečí.

Čtěte také: Na léto s dětmi je dobré připravit a vybavit i lékárničku

Jak děti navyknout na moře

Kontakt s mořskou vodou a mořským vzduchem je rozhodně neocenitelný pro zdraví. A to i zdraví dětí. Je pochopitelné, že hlavně malým dětem může nedozírně velká a burácející mořská plocha nahánět strach. Z jejich pohledu je každá vlnka obrovská a je pro ně více stresující jít hlouběji do vody, když si nejsou jisté, jaká je tam hloubka.

Moře může být rozhodně skvělým zdrojem zábavy pro děti. Je jen nutné dítěti srozumitelně vysvětlit, proč se dělají vlny, že se jich není potřeba bát. Stejně tak, že vodní plocha se mění například vlivem větru nebo projíždějících lodí. Dále pak ukázat, že dno je svažité a mnohdy se písek nebo kamínky podemílají pod nohama.

Největší legrace bývá také obvykle při tom, když si dítě může vyzkoušet, že voda je opravdu slaná. Ukažte také výhody - slaná voda lépe nadnáší a snáze se v ní plave. Děti jsou schopny tato fakta přijmout a přeměnit v součást hry, stačí jen být kreativní.

Čtěte také: V létě máte spoustu možností, jak se spolu s dětmi hýbat

Písek, mušličky a poklady, které moře vyplaví, vzbuzují v dětech kreativitu. Zároveň před vlnami se dá na méně svažitém dnu utíkat - zdatnější plavci mohou vlny přeskakovat nebo podplouvat. Také se dá vyzkoušet, kterým směrem je moře zanese na nafukovací matraci nebo s vodním kruhem - vždy ale buďte nablízku.

Šnorchlování a potápění pro zkoumání podmořského světa

Klasické brýle a šnorchl se stále používají, v obchodech v přímořských letoviskách najdete různé moderní tvary a barvy. Variantou také může být obličejová maska, která je vhodná pro děti i dospělé. Nabízí totiž dítěti navíc panoramatické vidění a možnost dýchat nosem i ústy. Děti tak bez obav mohou prozkoumávat vodní svět v celé jeho nádheře, a přitom normálně dýchat.

Čtěte také: Naučit děti nejíst sladkosti není zas tak těžké