Cvičíte už s posilovacími lany? "Battle rope" vám procvičí všechny svaly

Jak fungují posilovací lana?

Posilovací lana jsou obvykle dvě stejně dlouhá. Na jedné straně jsou uchycena ke stěně nebo pevně k podlaze, na druhé straně jsou ukončena normálně, abyste je mohli chytit do rukou. Jako fitness pomůcka jsou lana skvělá v tom, že tělo zatěžují dynamicky a rovnou dvojí silou. Při posilování totiž zároveň využíváte gravitační sílu a sílu vytvořenou vlnami ke zlepšení vašich reakcí a zároveň k posílení svalů.

Čtěte také: Kde je a k čemu slouží tělesné jádro

Procvičíte většinu svalů najednou

Battle rope je jeden z mála kusů fitness vybavení, které cílí téměř na každou svalovou skupinu ve vašem těle. Díky němu zapojíte plně tělesné jádro, procvičíte skvěle paže, zádové svalstvo, ale i nohy.

Mezi základní cviky patří cvik "vlny" - lana uchopíte pevně do rukou, nohy máte mírně pokrčené, abyste udrželi stabilitu a po celou dobu cvičení se snažíte pevný postoj udržet. S lany stačí mávát nahoru a dolů, díky tomu se po jejich délce začnou vytvářet vlny, které ztěžují další pohyb s lany. Při tomto cvičení si skvěle procvičíte horní část těla, ale díky vyrovnávání rovnováhy pracují i vaše nohy a boky.

Pro zvýšení obtížnosti můžete do cvičení přidat i další pohyby, které se zaměřují na konkrétní oblasti jako jsou skoky nebo výpady.

Zlepšujete koordinaci těla

Většina lidí nevědomky upřednostňuje jednu stranu svého těla. Všimněte si, že některé cviky vám jdou na jednu stranu mnohem lépe vykonat než na tu druhou. Při pravidelném cvičení s posilovacími lany získáte dokážete eliminovat nerovnováhu těla a zlepšit koordinaci pohybů.

Čtěte také: Cvičení doma je efektivnější díky kombinaci pomůcek a váhy vlastního těla

Posilujete svůj kardiovaskulární systém

Mnoho lidí si dá za cíl pouze tvarování svalové hmoty a na kardiovaskulární systém už zapomíná. Aniž si to člověk uvědomí, bez kardio cvičení začne ztrácet vytrvalost potřebnou k dokončení intenzivních tréninků. Jedna z hlavních výhod posilovacích lan je právě to, že pomáhají zlepšit kardiovaskulární zdraví, když po krátkou dobu udržují intenzivním cvičením vaši tepovou frekvenci zvýšenou. 

Posilovací lana jsou také dobrou alternativou k typickým kardio cvičením, kterými přetěžujete své klouby. Na rozdíl třeba od běhu, při kterém trpí klouby na nohou a nárazy je zatěžována i páteř, při cvičení s battle rope je zátěž kloubů minimální.

Čtěte také: Jak si pořádně zacvičit doma s jednoruční činkou