Keto dieta: vyměňte sacharidy za zdravé tuky

Cukr a bílá mouka nejsou nejzdravějšími volbami pro rozumný jídelníček, to je obecně známý fakt. Keto dieta je tak velmi populární už díky svému principu - odsouvá jakékoli sacharidy na druhou kolej. Keto jídelníček se totiž zejména skládá z co možná nejzdravější formy tuku, jaký najdete třeba v avokádu, olejích, oříškách nebo třeba i sýru. A kdo by nechtěl extra porci sýru, že?

Ketóza - hodně tuků a málo sacharidů

Keto je dieta, která výrazně omezuje příjem sacharidů, a to až na pouhých 5 – 10 % denního příjmu kalorií. Primárním zdrojem energie pro tělo se stává tuk, který poté tvoří 70 – 80 % stravy. Poslední základní živina - bílkoviny - je tělu dodávána v nezměněném množství jako u běžné stravy.

Při takto radikálním omezení sacharidů a vysokém příjmu tuků se naše tělo dostává do stavu tzv. ketózy. Což znamená, že začne využívat jako primární zdroj energie tuk a velmi efektivně ho spaluje. To, jak si asi všichni z nás domysleli, je velmi přímá cesta k hubnutí.

Čtěte také: Jezte tuk, abyste mohli spalovat tuk

Jaké jsou benefity

Keto dieta má za výsledek, že nejsme tak hladoví mezi jídly, jako je to u stravy s vyšším obsahem sacharidů - ty tělo tráví rychleji než tuky a rychleji nám tak dodají energii, ale i rychleji nám po nich vyhládne. Při keto dietě pak nemáme tak nutkavou potřebu jíst velké množství "svačinek", kterými tělu často dodáme zbytečné množství kalorií navíc.

Kvůli minimálnímu množství sacharidů se při keto dietě také snižuje rozkolísanost hladiny cukru v krvi - tělo nemusí nárazově vylučovat velké množství inzulínu, aby pak cukr zpracovalo. Keto dieta tak může být velmi efektivní při léčbě cukrovky typu B nebo i jiných chronických onemocnění jako rakoviny, epilepsie, Alzheimera, Parkinsona nebo i při problémech s akné.

Čtěte také: Paleo je oblíbený směr ve stravování

Vedlejší účinky a na co si dát pozor

Přestože je keto dieta pro zdravé jedince obvykle bezproblémová, komplikace se mohou vyskytnout zejména na začátku, během zvykání si na drastickou změnu primárního zdroje živin. 

Tyto komplikace se nazývají keto horečka. Při tomto stavu se můžete cítit absolutně vyčerpaní, hladoví, neschopní větší fyzické aktivity nebo trpět nespavostí a zažívacími problémy. Keto horečka se většinou dostaví v prvních dnech až týdnech, když ze najednou výrazně omezíme sacharidy. Rozumnějším řešením tak je postupný přechod, tedy postupné snižování množství sacharidů v jídelníčku. To nám usnadní adaptaci.

Dalším negativním projevem změny zdroje energie je u keto diety pokles výkonnosti u sportovců. Tělo je zvyklé získat v případě vyšší námahy energii rychle, ze sacharidů. To ale v případě keto nefunguje a než se tělo naučí využívat "pomalejší" energii z tuků, několik týdnů až měsíců můžete při sportovních aktivitách pociťovat nižší výkonnost.

Dále čtěte: Whole30 nemusí fungovat u všech lidí, u spousty ale bude