Ty nejlepší články rovnou do mailu

Omega-3 mastné kyseliny - zdravé nebo rakovinotvorné?

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny (PUFA) jsou prezentovány jako zdravá součást naší stravy. Jejich konzumace je doporučována ve větším množství s odkazem na jejich protizánětlivé a zdraví prospěšné účinky. Vzpomeňte si na reklamy třeba na margaríny, kde jsou právě omega-3 mastné kyseliny hlavním tahákem. Zkuste se pídit po tom, proč je zdravé jíst ryby - ano, je to kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin. Bohužel nikde se už nezmiňuje celá informace o (ne)prospěšnosti těchto tuků.

Abychom byli objektivní, podívejme se jak na nesporné výhody konzumace omega-3 mastných kyselin, tak na to, v čem jsou pro zdraví rizikem.


Přínosy konzumace omega-3 mastných kyselin

Podporují vaši bystrost

Pokud jíte často ryby, budete pravděpodobně i bystřejší. Šedá kůra mozková se z 60% skládá z tuků a díky příjmu omega-3 mastných kyselin se zlepšuje její prokrvení. PUFA také pomáhají udržovat strukturu a celistvost membrán mozkových buněk. Díky tomu vám to bude nejen lépe "pálit", ale budete si i lépe pamatovat.

Díky nim jste hubenější

Studie prokázali souvislost mezi výškou hladiny omega-3 mastných kyselin v krvi a koeficientem BMI. U těch lidí, kteří měli vyšší hladinu PUFA v krvi, bylo naměřeno nižší BMI, stejně tak nižší obvod pasu a boků. Podle studií také omega-3 mastné kyseliny stimulují hormony odpovědné za kontrolu množství přijaté potravy a starající se o spalování energie. Navíc tyto tuky vás dokáží zasytit a nemáte tak pocit hladu po delší dobu.

Srdce je má rádo

Omega-3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Snižují hladinu špatného (LDL) cholesterolu v krvi a naopak zvyšují hladinu cholesterolu dobrého (HDL). O cholesterolu se dočtete více zde. Dále působí příznivě při snižování vysokého krevního tlaku a pomáhají při cukrovce. Stejně tak omega-3 mastné kyseliny předcházejí riziku vuźniku aterosklerózy. Díky tomu je má vaše srdce rádo a díky tomu se snižuje riziko, že u vás dojde k infarktu nebo dokonce mrtvici.

Máte zdravější pokožku

Při opalování je kůže, resp. kožní buňky, poškozována vlivem UV záření. Právě před tímto zářením pomáhají chránit omega-3 mastné kyseliny. Snižují fotocitlivost pokožky na slunce a zároveň zabraňůjí procesům souvisejícím se stárnutím kůže. Díky tomu také nebudete mít tolik vrásek.

Zlepšují náladu

Při vyšší konzumaci potravin s obsahem omega-3 mastných kyselin byla prokázána souvislost s nižším vznikem deprese. Tím, jak podporují zdraví mozkových buněk a zároveň vám pomáhají udržovat štíhlou postavu, snižuje se náchylnost k vzniku depresivních nálad a naopak zlepšuje se vaše celková nálada.

Stejně tak jste díky omega-3 mastným kyselinám a jejich vlivu na vaše celkové zdraví odolnější při stresových situacích.

Ulevují od bolesti

Omega-3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na záněty. Díky nim jsou záněty rychleji vyléčeny nebo je potlačen jejich vznik. To je pro vás jedině dobře - jednak nebudete tak často trpět bolestí a nemusíte do sebe cpát žádné prášky na bolest. Lepší je vzniku bolesti předejít.

Pomáhají při astmatu

V souvislosti s pozitivním vlivem na zdraví buněčných stěn, imunity a léčení zánětu byl studií prokázán pozitivní vliv konzumace omega-3 mastných kyselin i na příznaky astmatu. PUFA vaše astma sice nevyléčí, mohou ale výrazně pomoci snížit jeho projevy.

Zlepšují zdraví očí

Nejvyšší koncentrace omega-3 mastných kyselin, konkrétně kyseliny dokosahexaenové (DHA; tvoří až 93% PUFA v očích) je ve vašich očích. Tělo si ji neumí vyrobit samo, je závislé na jejím příjmu v potravě. Proto na ni závisí i zdraví vašich očí. Společně s karotenoidy, luteinem a zeaxathinem by i omega-3 mastné kyseliny měly být zastoupeny ve vašem jídelníčku.


Rizika konzumace omega-3 mastných kyselin

Vznik rakoviny prostaty u mužů

Jak se prokázalo při studii publikované letos americkým Národním institutem pro rakovinu, u mužů s vyšší hladinou omega-3 mastných kyselin v krvi bylo o 43% vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty a dokonce o 71% vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty vážnějšího charakteru.

Tato čísla jsou alarmující, protože dosud byly omega-3 mastné kyseliny a doplňky potravy, které PUFA obsahují, propagovány jako výrazně pozitivně působící na zdraví. Vědci potvrzují, že je potřeba ještě dalších studií a zároveň spekulují, zda tato čísla souvisí s konzumací doplňků stravy (jako je rybí olej, tobolky s omega-3 mastnými kyselinami apod.). 


Je proto rozumné nenakupovat doplňky stravy ve velkém a spíše zařadit do svého jídelníčku v přiměřené míře i ryby. Tím dodáte tělu potřebné množství omega-3 mastných kyselin a nebudete se zbytečně vystavovat vyššímu riziku vzniku rakoviny.

 

Co vy na to?