Boxování je skvělý způsob, jak ze sebe vyplavit stres i procvičit svaly

Box už není výsadou jen drsných chlapů nebo profesionálních sportovců. Ať už přímo pomocí boxu samotného nebo jeho různých modifikací jako je třeba fitbox, si užijete komplexní trénink. Díky němu rozhýbete celé svoje tělo, zlepšíte svou sílu a naučíte se soustředění. Výhodou je také to, že k boxu je potřeba pouze pár základních pomůcek.

Smysl a využití tréninku

Box je ideálním způsobem, jak se zaměřit na protažení celého těla, jedná se totiž o poměrně náročný sport. Musíte u něj umět použít sílu, švih a naplno se koncentrovat i rychle reagovat najednou. Box pak prospívá kardiovaskulárnímu systému a plicím, pomáhá s posílením celého těla a také slouží k redukci váhy.

Ještě, než začnete s boxováním do pytle, je důležité naučit se správné techniky na prázdno, abyste si pak akorát více neuškodili. Ideálně si na toto najměte profesionálního trenéra, který vám přesně poradí, jak se vše co nejlépe naučit a osvojit.

Jakmile budete připravení, výhodou boxování do pytle oproti boxu do prázdna je skutečné využití síly a možnost zlepšení techniky boxu.

Box jako kardio

Tento sport se může stát skvělou alternativou například běhu, jestliže ho využíváte jako kardio cvičení pro redukci váhy. Když už jsme ho zmínili - běh nemusí být jen nutné zlo, dá se snadno i zamilovat.

Box nabízí celou řadu alternativ, můžete proto střídat celou škálu cvičení. Jestliže zvládnete boxování do prázdna a pytel vás po čase taky omrzí, stále se můžete rozvíjet při boxu s trenérem nebo vyzkoušet skupinové lekce. Box je svou povahou skvělý také pro psychickou úlevu, zaručí vám spoustu endorfinů (endorfiny se hodí - nejen - při zamilovanosti) a uleví od napětí.

Jak vybrat správný pytel?

Zpočátku je rozhodně nejlepší variantou vyrazit si vyzkoušet box do fitness centra, jestliže vás však tento sport začne bavit a chcete se v něm zdokonalovat, je skvělou volbou pořídit si vlastní boxovací pytel domů a po lekcích s trenérem cvičit i doma. Standardně lze pořídit tři druhy dle použitého materiálu. Využívá se látka, polyuretan a kůže, přičemž kůže je samozřejmě nejkvalitnější, polyuretan však může také obstojně posloužit.

Pytel měří 80-120 cm, pro lepší využití se však hodí spíše větší velikost.

A pokud si na samotný box netroufáte, zkuste třeba kickbox aerobic, ten vás bavit bude.