Nepropadněte předvánočnímu stresu, raději vyražte s rodinou ven

S prosincem se neodmyslitelně pojí řada zvyků, tradic a nutností, kterým se nevyhne téměř nikdo z nás. Ale pokud propadnete tomu kolotoči, Vánoce se pro vás stanou nikoliv radostí, ale zdrojem stresu – ten začíná už v listopadu a končí až s usednutím ke štědrovečerní večeři. Shánění dárků, napjaté čekání na pošťáka, jestli stihne doručit dárky včas, několikadenní pečení cukroví, zdlouhavý a kompletní úklid domu, zdobení oken i baráků – a když už se zdá, že to všechno končí a bude snad klid, tak zatímco se zbytek rodiny povaluje u pohádek a mlsá cukroví, ženy většinou stojí v kuchyni a chystají štědrovečerní pohoštění a pak i sváteční obědy pro příbuzné. Z toho by se člověk málem zbláznil a není tak divu, že jsou mnozí z nás ve stresu. Ale stres je to nejhorší, co pro své tělo můžeme dělat, protože jsme napjatí, pořád něco řešíme, jsme nervózní a neumíme si užívat přítomného okamžiku ani kouzla Vánoc. Existuje nějaké rozumné řešení? Samozřejmě, že ano!

Procházka osvěží

Musíte si uvědomit, že vám nic neuteče. Všechno se dá dělat v klidu a v pohodě. Předvánoční úklid je například zcela zbytečný, pokud svou domácnost uklízíte průběžně. Žádný Santa vám do komínu nepoleze a nevyděsí se několika šmouh na kuchyňské lince. Ježíšek vám také dárky neupře kvůli prachu na nejhornějších policích, kam se nikdy nikdo nekouká. Berte to v klidu, udělejte jen to nejnutnější a místo máchání rukou v saponátu vyrazte s rodinou na procházku. V zimě trvá den mnohem kratší dobu, a tak je třeba využívat světla, dokud to jde. Dobije vám baterky, lépe vás naladí, protáhnete se, nadýcháte se čerstvého vzduchu, na chvíli zapomenete na starosti. A podle odborníků je chůze lepší než jakákoliv dieta, takže zvlášť před Vánoci neškodí chodit pravidelně na procházky. Venku si navíc možná uvědomíte, jaké malichernosti zbytečně řešíte a čím se zatěžujete, aniž byste museli.

Myslete na to, že zima je pro mnoho lidí období útlumu, kdy nejsme tak aktivní jako v létě – tak se nesnažte překonávat sami sebe a užívejte si Advent.