Kalanetika zpevní postavu a důkladně protáhne svaly nejen seniorům

Co je kalanetika?

Toto u nás nepříliš známé cvičení není žádnou žhavou novinkou, ale je léty osvědčeno. Vzniklo v 80. letech v Americe a kolem roku 1990 se dostalo až k nám.

Základním principem tréninku je využití rychle za sebou jdoucích pohybů. Pohyby se ale provádí jen v malém rozsahu, a právě díky tomu se kalanetika hodí dokonce i pro seniory - i když senioři by se rozhodně neměli bát chodit ani do posilovny - či lidi se zhoršenou pohyblivostí. Často je navíc zařazována také mezi rehabilitační cviky.

Princip a účinky

Pokud hledáte cvičení, které vám zajistí vysoce efektivní účinnost a strávíte u něj jen minimální množství času, pak je kalanetika právě pro vás. Právě účinnost cvičení spočívá v opakování těch cviků, které stahují a protahují svaly. Tím kalanetika zajišťuje jejich posílení, pružnost a celkově lepší koordinaci jednotlivých svalových skupin.

Toto lehké posilování se dá zaměřit na různé části těla a díky tomu tak můžete procvičit všechny svalové skupiny. Již po pár týdnech se mohou dostavit viditelné výsledky - díky zpevnění svalů především v mizení centimetrů tukové hmoty, zmírnění celulitidy a zlepšení kondice. Když k tomu nebudete zanedbávat spánek, celkově své tělo osvěžíte.

Výhody kalanetiky

Nespornou výhodou je nenáročnost tohoto cvičení na prostor i čas. Ne vždy totiž máte chuť či náladu navštívit posilovnu, hodinu krankingu nebo schwinn cyclingu. Kalanetice se však zvládnete bez problému věnovat například i na menším prostoru ve vlaku či autobusu. Velmi důležité však je nejprve se v klidu naučit správnou techniku cviků, aby byly účinné.

Nejvhodnějším zdrojem, odkud o tomto způsobu trénování čerpat, je odborná literatura. Fitness centra se dnes totiž tomuto sportu - na rozdíl třeba od populární tabaty - příliš nevěnují, základy se totiž dají naučit opravdu snadno a zvládnete to i doma.