Váš mozek může zpomalovat, ovlivníte ho správnou stravou

S novým rokem se můžeme začít zamýšlet nejen nad svou postavou a váhou, ale i nad svým psychickým zdravím. Když si v klidu sednete a zapřemýšlíte nad svým duševním životem, možná budete žasnout. Zjistíte třeba, že žijete v permanentním stresu, neustále si děláte s něčím starosti, jste v poslední době velmi roztěkaní, hůř se soustředíte, často zapomínáte a nedokážete fungovat tak jako dříve. A to nemusí být způsobeno rodinnou situací, pracovním nasazením ani vyšším věkem. V mnoha případech je to i tím, jak se stravujeme, protože mozku dodáváme zkrátka špatnou výživu a on pak stávkuje. Na co si tedy dávat pozor, aby vám bylo lépe a fungovali jste na sto procent?

Pozor na cukr i nedostatek ryb

Kdo se stravuje střídmě, vyváženě a vynechává nezdravé potraviny, ten by měl být v ideální duševní kondici. Jeho mozek by teoreticky měl mít dostatečné množství správných živin i látek, které ke správnému fungování potřebuje. Pokud se k tomu nechal zlákat reklamou a užívá ještě doplňky stravy určené pro posílení mozkových funkcí, zlepšení paměti a podobně, mělo by to být úplně báječné. U doplňků stravy ale nečekejte zázraky - ne vždy fungují. Ale i když váš jídelníček není úplně ukázkový a na pilulky z lékárny se díváte podezřívavě, můžete mozku vypomoci zařazením správných potravin do svého jídelníčku, případně omezením těch nevhodných či přímo škodlivých.

Jednou z nejškodlivějších složek potravy je cukr, tedy jednoduché sacharidy. Ty nejen zapříčiňují mimo jiné vznik cukrovky, ale vědci prokázali, že kdo konzumuje přílišné množství těchto cukrů, ten může mít menší mozek a zhoršují se i jeho mozkové funkce.

Vhodné je zařadit do jídelníčku také více ryb. Nevíte, jak vybrat tu nejlepší rybu? Mrkněte se. Případně si můžete sehnat přímo samotný rybí tuk. Ten obsahuje speciální mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují mozkové funkce a naše myšlení.

Kdo málo spí a žije ve stresu, ten se také hůře soustředí a hůř se mu přemýšlí. To se dá zlepšit zejména dostatečným množstvím spánku, případně i odpočinkem během dne. Pokud se chcete účinně zbavit stresu nebo se s ním naučit vyrovnávat, můžete začít meditovat. Mimochodem, meditace funguje, je to prokázáno i vědecky. Již za pár dní sami na sobě pocítíte tu pozitivní změnu.