Co dělat, když vás bolí svaly?

Někdy se může stát, že kvůli přetrénování a vysoké námaze vás svaly začnou nepříjemně bolet. Jednou z dalších - nečekaných - příčin této bolesti však může být i stres. Ten má celkově negativní vliv na náš organismus. Vyznavači aktivního životního stylu si ale i s bolestí svalů umí poradit - dopřejí si odpočinek, zrelaxují se a uvolní své svaly.

Strečink

Při náročném silovém cvičení může docházet ke zkracování některých svalů. Tím v nich vzniká nepřirozené napětí a vede někdy až ke křečím. Nezapomínejte proto na důsledné protažení svalů i úponů, abyste předešli bolestem i problémům. Protažením jednotlivých svalových skupin navíc můžete dosáhnout příjemného uvolnění, díky kterému se zbavíte také napětí. Vždy však dodržujte zásady kompenzace, tedy protahovat obě strany souměrně. Například pokud uděláte úklon doleva, kompenzujte ho úklonem na opačnou stranu - tedy doprava.

Pro protažení se skvěle hodí například jóga, při té totiž svaly protáhnete pomalými cviky a se naučíte správnému dechovému rytmu. 

Masáže

Pořádná masáž dokáže se svaly udělat divy. Odstranit napětí a rozproudit krevní oběh je hlavní benefit. Díky tomu se tělo lépe zbaví škodlivých látek i se lépe zregeneruje.

Nejvhodnější je v tomto případě relaxační masáž, při které dojde k uvolnění velkého množství svalových skupin a není při ní používán velký tlak na samotné svaly.

Pro uvolnění běžného stresu a napětí postačí i lehká domácí relaxační masáž, raději se ale svěřte do rukou odborníkům. Zkušený masér rozumí stavbě svalů i jejich napojení na kosti a snadno pozná, které z nich je potřeba uvolnit a jakou techniku použít. 

S masáží souvisí také sauna. Prohřeje celé vaše tělo a pomůže s počátečním uvolňováním svalů. Tím je připraví i na následující masáž.

Lehká aktivita či meditace

Příčinou bolestí svalů může být také hromadění laktátu, který se v nich může kumulovat po náročném tréninku bez dostatečné regenerace. Jedním ze způsobů, jak se ho zbavit, je lehká aerobní činnost. To znamená například lehký běh po tréninku, zkusit však můžete i plavání či jízdu na kole.

Se zbavením stresu dokáže skvěle pomoci také meditace. Nemusíte zrovna zkoušet nějaké složité rituály, stačí si dopřát alespoň chvíli klidu, aby vaše tělo mohlo uvolnit jak svaly, tak i mysl.