Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jídla, která ve světě zakázali, ale v Evropě jsou povolená

Při cestách po světě se můžete setkat s různými potravinami a jídly. Některé známější kontroverzní potraviny pocházející z exotických zemí jsou v médiích často zmiňovány. Vzpomeňte si třeba na smažené cvrčky nebo pavouky, oblíbenou pochoutku v jihovýchodní Asii.

Pro potraviny, které jsou v různých zemích světa zakázány, ale v Evropě povoleny, nemusíme chodit zase tak daleko. My jsme našli třeba následující, které jsou přímo z Evropy.


Absint

Slavný alkoholický nápoj, přezdívaný také "zelená víla" se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu. Pravé absinty se vyrábějí máčením těchto a dalších bylin v alkoholu, jeho následné destilaci a barvením. Český absint se často vyrábí bez některých bylinných složkek, při výrobě se obchází následná destilace a výsledný nápoj se pouze filtruje. Oproti pravým absintům je tak velmi hořký.

Absint byl od roku 1915 ve velké části Evropy a v USA zakázán. Od 90. let 20. století je ale jeho výroba v Evropě povolena za předpokladu, že se dodrží limit látky thujon. Právě tato látka byla v minulosti příčinou zákazu výroby absintu. Thujon lidé totiž považovali za látku, která má stejné účinky jako THC. Dnes je již prokázáno, že thujon nemá halucinogenní účinky a při jeho vysoké konzumaci si navodíte spíše křeče než cokoliv jiného.

Omamné účinky absintu, které popisovali v 18. a 19. století umělci tak byly nejspíš způsobeny kombinací různých bylin a různých příměsí levného absintu.

Dnes je absint povolen v EU, pokud obsahuje thujonu méně než 35 mg/kg. V USA je povolen pouze takový absint, který obsahuje méně než 10 mg/kg thujonu.

Haggis

Tradiční skotské jídlo, které se připravuje při slavnostních hostinách 25. ledna (svátek narození tradičního skotského básníka Roberta Burnse) a 30. listopadu (svatý Ondřej - patron skotska).

Zatímco v Čechách si užíváme při zabíjačce jitrnice a prdelačku, ve skotsku jsou o krok napřed. Haggis je totiž směs ovčích vnitřností jako jsou srdce, játra nebo plíce, k nimž se přidá ovčí sádlo, cibule, koření,sůl, ovesné vločky a někdy mletá ječná krupice. Tato směs se pak vaří asi 1 hodinu v ovčím žaludku.

Toto jídlo sice do našich receptů nepřidáme, ale pokud se podíváte do skotska, ochutnejte ho.

Casu marzu

Tento druh sýra pravděpodobně nebudete chtít ochutnat a radši si dáte i ten eidam ze supermarketu. Casu marzu je specialita ze Sardínie, kde se také jako na jediném místě na světě vyrábí.

Sýr je záměrně infikovaný zárodky Sýrorodky drobné. Nechá se pak odležet do té doby, než začne hnít a pojídá se s živými larvami. Labužníci považují tento sýr za lahůdku a při jeho konzumaci drží sýr co nejtěsněji, aby z něj larvy nevyskočily - umí totiž skákat až do výšky 15 cm.

Pokud zvládnete sýr ochutnat, nemáte ještě ze zdravotního hlediska vyhráno. Hnijící sýr totiž může obsahovat toxické látky a způsobit otravu. Případně se larvy dostanou do zažívacího traktu živé a způsobí křeče nebo krvácivé průjmy.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?