Zácpy se zbavíte i bez projímadel, pomůže vláknina i masáže bříška

Nepříjemná jednodenní zácpa občas potrápí poměrně hodně lidí. Pokud ale chodíte na toaletu méně než třikrát týdně, a navíc vyprazdňování doprovází bolesti, potýkáte se už s chronickou zácpou. Tu je potřeba řešit s lékařem. Většina lidí naštěstí trpí problémy s vyprazdňováním nárazovitě. Může za to obvykle nevhodná strava a hlavně nedostatečný pitný režim. Jak si při zácpě ulevit, aniž byste museli sahat po projímadlech? 

Vláknina nade vše

Pravidelnou stolici si zajistíte pravidelnou konzumací vlákniny. Vláknina na sebe váže nezdravé látky, vstřebává vodu a tím podporuje činnost a čištění střev. Tím vám pomůže rychleji se vyprázdnit. Vlákninu hledejte v luštěninách, celozrnných potravinách, ale i ovoci a zelenině se slupkou. Rychlou pomoc při zácpě pak zaručí švestky, které můžete jíst čerstvé i sušené. Případně vypijte šťávu ze švestkového kompotu – právě ta působí projímavě a uleví téměř okamžitě.

Probiotika a prebiotika

Probiotika i prebiotika jsou pro naše tělo velmi důležité. Pomáhají nám udržovat správnou a přirozenou funkci zažívacího traktu – podporují správné trávení ale i vyprazdňování. Jak probiotika, tak i prebiotika najdeme v běžně dostupných potravinách, zejména těch fermentovaných. Do svého jídelníčku tak zařaďte jogurty, kefíry, zákysy, kysané zelí, banány, artyčoky, chřest, cibuli nebo česnek – všechno samozřejmě nejlépe v syrovém stavu.

Střeva můžete rozpohybovat i ručně

Pokud doma nenajdete švestkovou šťávu a na změnu jídelníčku je při akutní zácpě pozdě, musíte si pomoci cvičením a masáží břicha. Díky nim docílíte toho, že se vám bude chtít na záchod během chvilky. 

Lehněte si na záda a pokrčte kolena, ty si pak dejte co nejblíže k břichu a chvíli v této poloze setrvejte – můžete si pomoci rukama, ale nejlépe uděláte, když ruce necháte rozpažené a položíte je na zem. 

Pomůže i masáž. Naneste na břicho trochu oleje, aby prsty lépe klouzaly a krouživými spirálovitými pohyby začněte bříško masírovat. Začněte u pupku a postupujte kolem dokola po celém břichu. 

Ani u cvičení ale nezapomeňte, že zácpy se zbavíte snáze tehdy, když tělu dodáte dostatek tekutin. Čistá voda je v tomto případě nejlepší - dokáže nastartovat procesy i v trávicím traktu a pomůže tělu rozhýbat vaše střeva.