Ty nejlepší články rovnou do mailu

Granátové jablko - porce zdraví pro vás

Když ochutnáte lahodnou chuť granátového jablka, nejen, že zkusíte něco nového, ale zároveň uděláte něco pro své zdraví - a i pro svou váhu. Právě granátové jablko díky nízkému obsahu kalorií a naopak obrovskému množství vitamínů a živin je známé jako zdravá a dietní potravina. Navíc obsahuje živiny, které posilují zdraví srdce a pomáhají organismus chránit před rakovinou. A to vše ve formě šťavnatých jadérek, kterých bývá v jednom granátovém jablku až 600.


Hodně živin, málo kalorií

Když to vezmeme odborně, ve 100 gramech jader ukrytých uvnitř granátového jablka je obsaženo pouze 83 kalorií, ale celé 4 gramy vlákniny. Taková svačinka vám tedy bude chutnat, zároveň vás díky vláknine dostatečně zasytí na delší dobu.

Vitamíny C a K

Jadérka granátového jablka jsou vynikajícím zdrojem zejména dvou vitamínů - vitamínu C a vitamínu K. 100 gramů jader granátového jablka pokryje až 17% doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C a 20% DDD vitamínu K. Zatímco vitamín C známe jako silný antioxidant, který nám pomáhá podporovat imunitní systém, vitamín K je důležitý při udržování zdraví a síly našich kostí, ale také při tvorbě krevních destiček.

Může chránit před rakovinou

Jadérka granátového jablka obsahují také velké množství tzv. fytochemikálií, konkrétně polyfenolů. Právě ty mohou pomáhat při udržování zdravého srdce a zároveň mají protirakovinné účinky. Díky tomu konzumací jadérek granátového jablka můžete zabránit růstu nádoru, ale i snížit riziko zánětu a bránit se proti virům nebo mikrobům, které by jinak mohly být příčinou vzniku onemocnění.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?