Ty nejlepší články rovnou do mailu

Skořice - kůra, která má léčivé účinky

Skořice je koření, které se zejména v vánočním období používá téměř v každém receptu. Je populární díky své nasládlé a přitom pikantnější chuti, kterou dodá každému pokrmu, ve kterém ji použijeme.

Věděli jste ale o tom, že skořice je vlastně kůra stromu? Nebo že má léčivé účinky? Pojďte se v dnešním článku podívat na to, jak to vlastně se skořicí je.


Co je skořice?

Skořice je aromatická kůra stromu skořicovníku, tropického stromu. Pro potravinářské účely se jako koření využívá sušená vnitřní část kůry bohatá na silice. Právě cinnamaldehyd, který skořice obsahuje, jí dodává onu nezaměnitelnou nasládlou chuť a příjemnou vůni.

Léčivé účinky

  • ničí bakterie - má dezinfekční a antibiotické účinky, což se hodí jako prevence různých nemocí
  • zlepšuje metabolismus tuků a cukrů - podle výzkumů právě skořice pomáhá snižovat inzulinovou špičku při konzumaci sladkých jídel, tím je vhodná i pro lidi s cukrovkou
  • zlepšuje trávení - stimuluje trávící trakt a pomáhá při léčbě průjmů, nevolností, nadýmání, kolik
  • pomáhá hubnout - tím, že zlepšuje působení inzulínu v těle a díky ní nedochází k tak výrazné inzulínové špičce, pomáhá ve finále i hubnout
  • snižuje krevní tlak - zmírňuje tak krvácení a uklidňuje krevní oběh
  • bojuje proti zápachu z úst - vykloktáním skořice rozpuštěné v teplé vodě dochází k minimalizaci zápachu z úst

Skořice ale u některých lidí může vyvolat alergikou reakci.

Jak nejlépe skořici používat?

Skořice má široké spektrum využitív kuchyni. Při přípravě jídel dodává pokrmům - zejména cukroví kořenitou chuť. Díky jejím léčivým účinkům se doporučuje konzumovat ji zejména v zimním období častěji. 

Čaj, jehož základem je skořice, med a citrón, je také ideálním nápojem pro zimní večery. Zahřeje a zároveň léčí a dodá tělu vitamín C.

Ideální kombinací je pak skořice s medem. Med jako přírodní sladidlo můžete použít místo cukru ve všech receptech a v kombinaci se skořicí má silně léčivé účinky.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?