Ty nejlepší články rovnou do mailu

Cizrna - to nejlepší z luštěnin

Vysoký podíl bílkovin, sacharidů, vlákniny i důležitých živin, široké využití v kuchyni a výborná chuť. Cizrna je vynikající, ale zároveň u nás bohužel opomíjenou luštěninou. Přitom je pro zdravý jídelníček ideální. Je jednou z nejkvalitnějších luštěnin vhodných pro zdravé stravování. Své o tom vědí vegetariáni, vegani, ale také všichni, kteří se o své zdraví (a tedy i zdravý jídelníček) zajímají.


Co cizrna obsahuje?

Základní nutriční obsah cizrny je následující (porce 100 gramů):

  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 55 g
  • Tuky: 6 g
  • Vláknina: 5 - 19 g podle typu cizrny
  • Energie: 350 kcal

Sami vidíte, že poměr tří skupin "bílkoviny : sacharidy : tuky" je ideální. Cizrna také obsahuje prospěšné minerály jako jsou vápník, železo (obsahuje ho až 3x více než maso), vitamín E, B15 (kyselina pangamová) a další vitamíny zejména skupiny B.

Čím je cizrna prospěšná?

Cizrna obsahuje velké množství vlákniny. Ta během trávení vstřebává cholesterol a zabraňuje tak jeho pronikání do krve. Sama cizrna cholesterol neobsahuje. Je tedy vhodná pro všechny, kdo trpí stresem, ale také pro děti a těhotné ženy. 

Jak jsme zmínili výše, cizrna je také bohatá na železo. Tím je vhodná pro lidi trpící chudokrevností, ale i pro zdravé lidi jako prevence.

Vitamín E, obsažený také v cizrně, posiluje obranyschopnost, pomáhá chránit srdce a stará se o zdraví kůže a vlasů.

Zinek pak posiluje obranyschopnost i štítnou žlázu.

Jak cizrnu připravit?

Nejčastěji a za rozumnou cenu koupíte cizrnu suchou. Tu pak nechte alespoň 12 hodin namočenou. Poté vodu slijte a pro vaření (cca 30 - 40 minut) použijte vodu čerstvou.

V obchodě také koupíte cizrnu v slaném nálevu. Ta je ale konzervovaná solí, a tedy ne tolik vhodná pro vlastní další dochucování.

Jak cizrnu využít v kuchyni?

Cizrna můžete v kuchyni využít mnoha způsoby. Ať už při přípravě za studena - do salátů nebo za tepla - do polévky, cizrnové kaše (hummusu) nebo ji můžete použít i místo mletého masa - např. do karbanátků nebo lassagní. Cizrna, resp. cizrnová mouka se dá snadno využít i jako základ pro přípravu těsta. Cizrna neobsahuje lepek, je tedy vhodná i při bezlepkové dietě. 


Tyto články vás také zaujaly:

Co vy na to?