Ty nejlepší články rovnou do mailu

Rýže - důležitá potravina

V obchodech v současnosti najdete mnoho druhů rýže. Jak se ale vyznat v tom, který druh se hodí na co. A jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? Který se vyplatí kupovat? Není to vcelku jedno? Pátrali jsme za vás.

Věřte, že i když v obchodě váháte mezi pěti nabízenými druhy, je to ještě málo. Rýže má totiž přes 20 botanických a přes 10 000 kulturních druhů. Je také jednou ze základních potravin pro obyvatele Země. Celá čtvrtina lidské populace totiž má rýži jako hlavní potravinu.


Nutriční hodnoty rýže

Obilka rýže obsahuje přibližně 10 % bílkovin, 2,4 % tuků, 70 % sacharidů, 10 % vlákniny a 5 % minerálních látek. U jednotlivých druhů rýže se tyto hodnoty mírně liší. Obecně ale 100 gramů rýže obsahuje přibližně 350 kcal. Rýže je přírodním zdrojem vitamínů B1, B2 a B3.

Jaký je hlavní rozdíl mezi jednotlivými druhy rýže?

Mezi jednotlivými druhy "bílé" rýže jsou zejména chuťové. Díky nim se pak doporučuje používat k různým pokrmům různé druhy. Větší rozdíl je už ale mezi rýží bílou a přírodní ("natural").

Hnědá rýže (natural)

Tato rýže neprošla bělením. Obsahuje tak o něco více vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Mimo jiné obsahuje také kalium, které dokáže regulovat množství vody v těle. Důležité látky jsou přítomné v obalových vrstvách zrnek rýže.

Parboiled rýže

Tento druh rýže se zpracovává za zvýšeného tlaku za použití páry před samotným loupáním rýžových zrnek. Díky této úpravě se množství prospěšných látek dostane ze slupky přímo do rýžového zrnka. Rýže parboiled pak je sice "bílá", resp. je mírně nažloutlá, ale obsahuje přibližně dvakrát větší množství vitamínů a minerálů v porovnání s klasicky loupanou rýží. Její vlastností je mimo jiné to, že po uvaření zůstává tato rýže sypká - právě zpracováním obilka ztvrdne a nemá tendenci se tolik lepit.

Jméno "parboiled" často může také mást. Rozhodně si tuto rýži nepleťtse s rýží předvařenou (ta ve varných sáčcích). Předvařená rýže má totiž velice nízký obsah živin právě kvůli tomu, že se předvařuje ve velkém ve vodě a ztrácí tak dobré živiny.

Bílá rýže

Z této rýže se odstraňují všechny obaly. Nezpracovává se předem jako rýže parboiled, není proto tak bohatá na živiny, minerály a vitamíny. Má typickou bílou barvu. V obchodě seženete mnoho druhů nějčastěji právě bílé rýže. Pojďte se podívat na nejznámější z nich.

Rýže basmati

Je velice oblíbená zejména v čínské kuchyni, ale i v celé Indii, kde se pěstuje. Originál rýže basmati se pěstuje na úpatí Himalájů a prý je zavlažována vodou z ledovců. Často je nazývána královnou vůní. Její vůně (i chuť) totiž připomíná oříšky. Po uvaření se basmati nelepí tolik jako jiné druhy rýže, ani se tolik nerozvaří.

Jasmínová rýže

Podobná basmati, ale lepivá po uvaření. To je jasmínová rýže. Má jemnou květinnou vůni velmi připomínající právě basmati. Na rozdíl od ní ale jasmínovou rýži lépe využijete do nákypů, rýžových salátů nebo k různým druhům masa.

Rýže Arborio

Máte rádi pravé italské risotto? Právě rýže Arborio je ta, která se u nás obvykle k přípravě risotta používá. Je tedy velmi oblíbená v Itálii, kde se také pěstuje. Poznáte ji podle typických kulatějších zrnek. Obsahuje větší množství škrobu, při vaření tak vstřebává vodu a vytváří krémovitější hmotu. 

Rýže Carnaroli

Pokud byste se zeptali Italů, jakou rýži používají k přípravě risotta oni, bude to právě Carnaroli. Podobně jako Arborio i Carnaroli obsahuje hodně škrobu a tvarem je kulatozrnná. Oproti Arboriu je také cenově dražší a považována za kvalitnější.

Černá rýže (rýže divoká)

Původem ze Severní Ameriky, kde ji znali a pěstovali už Indiáni, to je černá rýže (známá také jako rýže divoká). Ve skutečnosti jsou to semena severoamerické vodní trávy - jsou dlouhá a tmavá a tvarem připomínají právě rýži. Černá rýže obsahuje vysoké množství vitamínu B, má nižší glykemický index než běžná rýže, více bílkovin a vlákniny a méně tuku.

Bhútánská rudá rýže

Dražší a méně dostupná, ale zajímavá barvou i množstvím živin je Bhútánská rudá rýže. Ta se pěstuje, jak název napovídá, v Bhútánu ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří. Rýžová pole jsou zavlažována vodou bohatou na stopové prvky. Bhútánská rudá rýže má díky tomu příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?