Ty nejlepší články rovnou do mailu

Pomerančový džus z koncentrátu? Děkujeme, nechceme

Všimli jste si v obchodě, že "100% pomerančový džus" koupený v úhledných barevných krabicích v obchodě má chuť stejnou, ať ho produkuje kterýkoliv z výrobců? Není to trochu zvláštní? Když si doma vymačkáte pomeranče, takový džus přeci chutná pokaždé trochu jinak... Jak se vlastně takový 100% pomerančový džus vyrábí?


Obaly pomerančových džusů v nás evokují přírodu. Představujeme si, jak se posbírají pomeranče, vymačkají se a šťáva se nalije do krabic. To je 100% pomerančový džus, jaký chceme pít. Ale co pijeme vlastně v tom "koncentrátu"? Proč takový džus vydrží i několik měsíců stát v regálu obchodu v teple a nezkazí se?

Odpovědí a první nápovědou, co se děje při výrobě onoho koncentrátu je: kyslík. Právě on je příčinou oxidace a tedy kazení pomerančového džusu. Při výrobě koncentrátu je tak potřeba kyslík z pomerančové šťávy odstranit. Odstraníme ho tedy (zbavíme pomerančovou šťávu vody) a máme koncentrát. No jo, ale když sebereme pomerančové šťávě kyslík, společně s ní zmizí i pomerančová chuť (nebo tedy alespoň její velká část).

Jak potom dostat pomerančovou chuť zpět do džusu, který se bude prodávat? Tušíte správně, pomocí různých pomerančových esencí a olejů, které mají základ v přírodě a nemusí se tak označovat ve složení jako přidané chemikálie. Takže na konci procesu vlastně stačí nalít zpátky vodu, přidat chuť, "protřepat a zamíchat", ještě pasterovat, aby měl delší trvanlivost a máme unifikovanou chuť 100% pomerančového džusu z koncentrátu. 

Že je to v pohodě? Bylo by. Kdyby pomerančový džus z koncentrátu měl chuť a hlavně živiny, které má i původní pomerančová šťáva. Jenže nemá. Při výrobě koncentrátu se obvykle zbavuje pomerančová šťáva i vlákniny. Ta zpomaluje naplavování cukru do krvi. Při pasterizaci pak mizí i důležité přírodní antioxidanty a vitamíny. Výrobci je pak do výsledného džusu pumpují chemickou cestou.

Posledním argumentem, proč je - tentokrát obecně - konzumace velkého množství pomerančového džusu škodlivá, je množství cukru. Ne přidaného, stačí ten přírodní. Schválně, kolik dokážete sníst najednou pomerančů? Dáte alespoň 4? Na výrobu jednoho litru pomerančové šťávy je totiž potřeba 13-16 pomerančů. Když si nalijete skleničku pomerančového džusu (cca 250 ml), je množství cukru stejné, jako při konzumaci právě 3-4 pomerančů. 


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?