Ty nejlepší články rovnou do mailu

Je cider lepší než pivo?

Vloni byla hitem ovocná piva, letos tuto štafetu přebírá cider. Reklamy předhánějící se v tom, který cider je ten nejlepší, na nás útočí ze všech stran. Pojďme se ale podívat na cider z pohledu výživy. Je lepší cider nebo pivo?

Nejprve ale musíme zmínit, jak se vlastně takový cider vyrábí. Na rozdíl od piva neobsahuje žádný lepek. Cider je totiž vyráběn ze zkvašeného jablečného moštu. Ano, přesně toho nápoje, který většina z nás miluje. A právě proto cider tak dobře chutná.

Jenže... není pravda, že všechny cidery, které se prodávají, jsou vyráběny z moštu. Naopak. Většina známých značek, které se prodávají ve velkém, používá pro výrobu cideru jablečný koncentrát. Ten umožňuje velkovýrobu. Nicméně i zde probíhá kvašení. Ať už jablečný mošt nebo koncentrát se nechá v sudech, tancích nebo kvasných nádobách kvasit několik týdnů až měsíců. Poté se zpracovává a stáčí do lahví.

Samotné zpracování spočívá v naředění a dochucení cideru. Nakonec se doplní bublinky oxidem uhličitým, protože samotný průmyslově vyráběný cider je jen lehce perlivý. Při zpracování se používá cukr, glukózový sirup, kyselina citrónová, přírodní aroma, ale i některý konzervant a barviva, aby cider vypadal v láhvi hezky. Tady pozor! Pokud je jako barvivo použitý ječný sladový extrakt, cider pak obsahuje lepek.

Energeticky je cider mnohem vydatnější než pivo. Díky přidanému cukru a obsahu cukru v jablkách se energie v jednom půllitru pohybuje kolem 300 - 500 kalorií. Oproti tomu půllitr piva obsahuje "jen" 150 - 200 kalorií. Ačkoliv se cider tváří jako ovocný a tedy i víc osvěžující a zdravější produkt, než je pivo, není tomu tak. Vypitím půllitru piva do sebe sice dostanete určité množství lepku, oproti stejnému množství cideru ale nebudete přeslazeni cukrem.

Co máte radši vy? Pište pod článek do diskuze.


Tyto články vás také zaujaly:

Co vy na to?