Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jdete koupit mleté maso? Dejte si pozor na toto!

Mnoho dietních jídel se dá připravit z mletého hovězího, vepřového nebo krůtího masa. I proto mleté maso už nemusíte kupovat jen u řezníka, najdete ho i ve stálé nabídce supermarketů. A to hned v několika variantách, každá s jiným procentem tuku, různé mixy, ale bohužel i různé složení výrobku. 

Mleté maso vs. Výrobek z mletého masa

První signál, že s mletým masem není vše tak krásné, jak se zdá, je samotný nápis na výrobku. Pokud je uvedeno "Výrobek z mletého masa" nebo "Mletý masný polotovar", obvykle se jedná o maso, do kterého kvůli delší trvanlivosti a lepší barvě či chuti přimíchávají výrobci další přísady. Stačí se podívat na složení a zjistíte sami, že přísadami často bývají:

  • voda - díky tomu pak cena za takový výrobek může být nižší než u 100% mletého masa. A právě na cenu zákazníci slyší, aniž by pak studovali složení. Vy ale buďte chytřejší a neplaťte zbytečně za vodu.
  • pšeničná vláknina, živočišná bílkovina - když se mleté maso naředí vodou, musí se mu uměle dodat i struktura, tady pomůže vláknina a bílkovina
  • glukózový sirup, glukóza, sůl nebo tuk - naředěné maso ztrácí svou chuť, proto je potřeba ji trochu zvýraznit, výrobci proto přidávají cukr (v podobě např. levnějšího glukózového sirupu), sůl nebo třeba tuk
  • stabilizátory, antioxidanty - aby takový výrobek déle vydržel a vypadal podobně jako mleté maso, je potřeba ho nějak zakonzervovat
  • aromata, dochucovadla - např. kvasničný extrakt, bílkovinný hydroizolát; kromě soli a cukru právě díky těmto přísadám výrobek voní a chutná skoro jako maso
  • barviva - v obchodě vybíráme hlavně očima, proto se výrobek z mletého masa dobarvuje pomocí extraktů z červené řepy nebo rybízu

Pokud je na výrobku uvedeno 100% mleté maso, mělo by se jednat o namleté maso bez obsahu přídavných látek. I složení by tak mělo být velmi krátké: "100% mleté maso".

A zase ta cena

Mletý "nastavovaný" výrobek bývá až o polovinu levnější než 100% mleté maso. I proto na první pohled je možné snadno poznat, kde platíte za kvalitu a kde naopak platíte za polotovar, který už tak úplně masem není a je ho potřeba uměle dochucovat a dobarvovat, aby vypadal jako ono dražší maso.

Co vy na to?