Tři nepříjemnosti, které vám způsobí sycené nápoje

Které nápoje preferujete? Ty "s bublinkami" nebo radši bez? Pokud sycené, měli byste znát tři stinné stránky pití takovýchto nápojů, které se bohužel mohou podepsat na vašem zdraví.

Nadýmání

Sycené nápoje jsou obvykle sycené plynem oxidem uhličitým. Stejně jako ve sklenici takového nápoje, se bublinky plynu mohou uvolňovat i ve vašem žaludku. S jednou skleničkou syceného nápoje si tělo ještě poradí, obvykle plyn uvolní říhnutím. Pokud jste ale milovník sycených nápojů a pijete je ve velké míře, dejte si pozor. Větší množství vám snadno může způsobit nadýmání.

Oxid uhličitý ve formě bublinek v sycených nápojích dráždí střevní stěnu a může zejména osobám s žaludečními vředy nebo podrážděnou sliznicí způsobit větší zdravotní komplikace. I pokud jste zdraví, sycené nápoje radši vyměňte za neperlivou vodu nebo čaj.

Dehydratace

S nadýmáním souvisí další stinná stránka sycených nápojů, o které výrobci taktně mlčí. A to dehydratace. Divíte se, jak je možné si nápojem způsobit dehydrataci? Poměrně snadno. 

Právě kvůli tomu, že plyn obsažený v syceném nápoji, dokáže naplnit žaludek, vyvolá pocit naplněnosti. Mozek na to reaguje jako na signál, že už není potřeba dále pít. V kombinaci s kofeinem, který často sycené nápoje také obsahují, pak snadno pijete méně, než chcete a k tomu tělo vyplaví více tekutin.

Kazivost zubů a řídnutí kostí

U slazených sycených nápojů se v některých případech používá kyselina fosforečná. Ta snižuje pH nápoje. Stejně tak ale vytváří kyselé prostředí v ústech a může naleptávat sklovinu. K tomu její nadměrná konzumace rozhodí rovnováhu mezi vápníkem a fosforem. To má neblahý vliv na zdraví kostí a i zubů. 

Při pití proto dejte přednost nejlépe nesyceným nápojům. Ideální je čistá voda nebo ochucená některým druhem ovoce. Inspirujte se i dalšími radami ohledně pitného režimu.

Co vy na to?