Recept: Skvělý podzimní salát s pečenými jablky a cheddarem

Co potřebujeme?

Na dresink:

  • 3 lžíce vinného octu
  • 2 lžíce jablečného moštu (nebo 100% jablečného džusu)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky hořčice
  • špetka soli
  • špetka pepře

Na salát:

  • 2 jablka - oloupaná a nakrájená na plátky
  • 2 lžičky + 1 lžíci extra panenského olivového oleje
  • 4 výhonky čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného
  • 1/4 hrnku sekaných vlašských ořechů
  • 3 hrnky řerstvých špenátových lístků
  • 3 hrnky krájeného hlávkového salátu
  • 3 hrnky čekankového salátu
  • 2/3 strouhaného cheddaru

Jak na to?

 

Smíchejte a lehce vyšlehejte vinný ocet, jablečný mošt, 1 lžíci oleje, med, hořčici, sůl a pepř. Nechte dresink odpočívat, než se upečou jablka, aby se chutě dobře spojily.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Mezitím promíchejte plátky jablek se dvěmi lžičkami oleje a tymiánem. Takto obalené je dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 30 minut, dokud jablka nezezlátnou a změknou. Během pečení doporučujeme jablka jednou nebo dvakrát obrátit. 

Mezitím na pánvičce zlehka orestujte nakrájené ořechy a poté nechte vychladnout.

Jakmile je pečení hotovo, očistěte jablka od tymiánu (pokud jste použili čerstvý) a nechte vychladnout.

Nakonec zbývá smíchat natrhané listy salátů a špenátu, poté je můžete rozdělit na jednotlivé talíře, zakápnout dresinkem a navrch zasypat sýrem. Pak už jen poklaďte pečená jablka a zasypte ořechy.

Nechte si chutnat!