Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jáhly proti depresi

Jáhly jsou vyloupaná drobná semínka prosa. Zbavují se celých slupek, které jsou pro člověka těžce stravitelná. Takto upravené proso se používalo namísto brambor už v dobách, kdy tu ještě žádné brambory lidé nepěstovali. Dají se používat jako přílohy k hlavním jídlům, do salátů a dokonce i na sladko. Využití v kuchyni je široké a hlavně teď na podzim by se jáhly měly jíst víc než jindy. Proč? Obsahují totiž fosfor. Dokonce víc než například rybí maso. Tento minerál pomáhá proti únavě i podzimním depresím. A nejen to.

Co jáhly obsahují?

Skoro 70% jáhel tvoří jednoduché cukry a škroby. O něco víc než 10% jsou pak bílkoviny a přibližně 5% jsou převážně nenasycené mastné kyseliny. Když si k tomu připočítáme 4% vlákniny, máme na talíři vše co se od příloh očekává. Nesmíme ani zapomínat na to, že jáhly neobsahují lepek. Jsou tedy vhodné i pro úplně malé děti a celiaky. Z vitamínů pak to jsou vitamín B, B1 a PP. neméně důležité jsou i minerály, které nám jsou jáhly schopné poskytnout. Za všechny jsou to například fosfor, hořčík, mangan, železo a kyselina křemičitá.

Proč jáhly právě proti depresím?

Kyselina křemičitá je v potravinách obsažená jen málo a navíc je nestálá. Jáhly jsou přesto jednou z těch plodin, které ji v sobě umí alespoň na čas uchovat. Tato látka se už dlouhé roky využívá v medicíně k léčbě osteoporózy. Je však prospěšná i zdravému člověku. Kyselina křemičitá pomáhají zvyšovat imunitu, což se hodí nejen v podzimních měsících. Spolu s vyšším obsahem fosforu tak činí člověka aktivnějším a tím i přizpůsobivějším v sychravém počasí. Člověk ve své podstatě ke své tělesné spokojenosti mnoho nepotřebuje. Nemít hlad, nebýt unavený a nestonat. K tomu nám příroda poskytuje mnoho způsobů jak toho dosáhnout a jáhly jsou jedním z nich.

 

Východní medicína navíc využívá jáhly a výrobky z nich vyrobené už po staletí k léčbě potíží se slinivkou a štítnou žlázou. Je to tedy potravina velmi vhodná i pro lidi trpící diabetem.  

Co vy na to?