Balkánský sýr je chutný, ale příliš slaný

Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí a bílou barvou, jedná se o druh řeckého sýru feta, původně vyráběného z ovčího, kozího nebo kravského mléka. V posledních letech velmi zdomácněl v oblasti střední Evropy, kde se využívá často při přípravě zeleninových salátů.

Mezi velké výhody balkánského sýru patří jeho dlouhá doba trvanlivosti, která je daná způsobem skladování. Sýr je totiž uchováván ve slaném nálevu. Ten pomáhá udržet  typickou slanou chuť balkánského sýru, ale především jej díky soli konzervuje.

Podstatnou otázkou je, zda je vhodný tento sýr při dietě? Podívejme se tedy blíže na jeho složení ve 100 gramech:

voda 56,5g
bílkoviny 15,6g
tuky 20,6g
sůl 6,6g
cukry 1,5g

Jak je vidět, s tukem to určitě není nejhorší. Díky tomu, že se jedná o tvarohový typ sýru, jeho obsah je snížen a při redukční dietě tedy v omezeném množství určitě nevadí.

Balkánský sýr je příliš slaný

Daleko horší však je jeho slanost. Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučená denní dávka soli 3-5 gramů, což odpovídá přibližně jedné čajové lžičce. Stačí tedy sníst stogramový blok balkánského sýru a doporučená denní dávka je překročena.

V žádném případě nejde o nic nového, konzumace soli se v české populaci pohybuje až mezi 10 a 15 gramy denně, což je hodnota daleko vyšší než doporučená. Se solí bychom se ale obecně při redukční dietě moc přátelit neměli. Sůl na sebe váže vodu, což v konečném důsledku poznáme na váze.

Čtěte také: Kolik soli je už příliš a jak ji omezit?

Podstatným argumentem proti soli je také fakt, že lidé s nadváhou mají často problémy s vysokým krevním tlakem, kde nadbytečná sůl způsobí jeho další zvýšení. Velmi důležitým faktorem, který také mluví proti soli, je také fakt, že sůl zvýší chuť na jídlo. Díky soli pak sníme větší porci, než neslaného jídla.

Doporučení ohledně balkánského sýru při redukční dietě je tedy stejné, jako u všeho jídla. V omezeném množství určitě nevadí, ale raději bychom měli sáhnout po méně slaném typu sýru. Pro dochucení jídla je ale balkánský sýr výborná volba, zbytečně si však jídlo již nedosolujte.

Článek aktualizován 18.4.2019