Milujete uzeniny? Víme, jak se vyhnout těm nezdravým

Při hubnutí se to sice hezky plánuje, ale pokud se držíte už několik týdnů, tak je pro vás odolávání různým pokušením nejspíš čím dál těžší. Zvlášť pokud se někde sejdete s partou přátel nebo se ocitnete na rodinné oslavě. Jak odolat horám jídla, uzenin a nezdravých dobrot, aby všechna vaše dosavadní snaha nepřišla nazmar?

Můžete se přemáhat, jak chcete, ale Češi jsou zkrátka proslavení tím, že milují uzeniny. Zkuste se schválně zamyslet nad tím, kolik je ve vašem okolí řeznictví, masen a dalších obchodů nabízejících masové výrobky. Jedna bude zřejmě málo. Je to tím, že prostě maso milujeme a uzeniny obzvlášť. Jenže přitom víme, a všude se také denně dočítáme, jak jsou uzeniny nezdravé, kolik obsahují soli a jak jsou tučné. Zaděláváme si jimi na budoucí problémy se srdcem, zanášíme si kvůli nim cévy cholesterolem, tloutneme, hůř a hůř se pohybujeme. Je tedy jediným rozumným řešením vzdání se všech uzenin? Tak hrozné to naštěstí není. Pokud se bez nich neobejdete, poradíme vám, jak sáhnout po těch kvalitních a vyhnout se podivuhodným náhražkám růžové barvy a rosolovité konzistence.

Řešte složení

Je pravda, že uzeniny obsahují velké množství soli. Ta v nich být musí, protože je konzervuje a udržuje je dlouhou dobu v dobrém stavu, zkrátka se díky ní tak rychle nekazí. Proto i pokud uzeniny zbožňujeme, měli bychom se v jejich konzumaci krotit. Spořádat na posezení dvacet deka jakéhokoliv salámu je prostě nezdravé. Pokud si dáte na chleba jednu vrstvu, vaše tělo to zvládne, zasytíte se pečivem a nebudete mít tolik potřebu jíst uzeninu dál.

 

Pokud si chcete uškodit méně, kupujte raději šunku než trvanlivé salámy, které už jen tím, že jsou trvanlivé, nejsou úplně nejzdravější. Jenže ani s tou šunkou to není nejjednodušší, protože jí existuje mnoho druhů a jen těžko vybíráme ten zdravější. Je zde nutné dívat se na složení. Můžete se o něm dočíst na etiketě výrobků, případně se informujte i přímo v masně, kde by vám na požádání měli předložit obal od výrobku. Zajímejte se, kolik je v produktu masa a kolik je tam různých přísad. Čím je masa více, tím lépe. Pokud nechcete šlápnout vedle, kupujte jen ty nejkvalitnější, kde je masa více než 90 procent. Ostatní jsou v podstatě víc náhražky než skutečné masové výrobky. Navíc s menším podílem masa obvykle roste podíl vody v uzenině a vy tak zbytečně vyhazujete peníze.