Největší dietní chyba? Bohatá snídaně a chudý oběd

Jistě si všichni vzpomeneme na nějaký film, v němž je poetická snídaňová scéna – stůl se prohýbá pod čerstvým, voňavým pečivem a máslovými croissanty, na talířích se skví smažené plátky slaniny s volským okem, sklenice jsou plné čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, mezi tím na talířcích nakrájené kousky šťavnatého ovoce... Je to také váš tajný sen? Tak byste na něj měli rychle zapomenout.

Snídaně do postele je úžasná, plné talíře také a plné břicho hned po ránu potěší snad každého. Jenže pokud se snažíte zhubnout nebo si jen udržujete postavu, měli byste své ranní chutě výrazně mírnit. Podle odborníků totiž není nic horšího než obrovská snídaně, po které se sotva odvalíme od stolu.

Nastartujte metabolismus

Vynechávat snídani je nesmysl, stejně jako je špatným rozhodnutím odbýt se jen pouhou kávou a pak čekat do svačiny, nebo dokonce oběda. Tělo po noci nutně potřebuje doplnit energii, aby mohlo řádně fungovat po celé pracovní či školní dopoledne. To, že se nacpete, je ale pro náš organismus špatné, protože ho to od samého rána neúměrně zatíží – budete postupně trávit, krev se tak nahrne do žaludku a budete se cítit malátní a unavení. Nastartovat metabolismus je lepší jiným způsobem, a to rozumně velkou snídaní s ideální skladbou a co nejmenším možným počtem kalorií. Ideální je tmavé pečivo s kvalitní šunkou či sýrem, kousek ovoce, případně sklenka džusu, čas od času můžete sáhnout i po musli či jogurtu.

Pozor na oběd 

Je dokázáno, že kdo si dopřává velkou snídani, většinou si pak dopřeje i velký oběd a velkou večeři. Což znamená, že rozhodně nezhubne, ale naopak bude přibírat. Chybou by ale bylo přejíst se ráno a pak se u oběda držet zkrátka. Ten by totiž měl být nejen hlavním jídlem dne, ale i tím nejvydatnějším, protože nám musí dodat energii na celé odpoledne. Zeleninový salát je sice zdravý, ale jako oběd by vám neměl stačit. Oběd by tedy měl být nejen komplexně výživný, ale i zdravý, což znamená ideálně libové maso s vhodnou přílohou, k tomu nějaká zelenina. Variant je nespočet, je třeba jen ohlídat si velikost porce.

Čtěte také: Největší zabiják vašeho hubnutí? Víkend