Recept: pepřová omáčka ze zakysané smetany a vepřová panenka

Omáčky jsou sice dobré, ale obvykle jsou velmi tučné díky smetaně. Tak výborné maso, jakou je vepřová panenka, si ale nějaký doplněk zaslouží. A tak jsme připravili omáčku se zeleným pepřem a to ze zakysané smetany. Chutná výborně a do dietního jídelníčku se výborně hodí.

Co budeme potřebovat?

  • vepřová panenka
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce zeleného pepře
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1-2 lžíce mléka
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Vepřovou panenku si odblaníme a nakrájíme na špalíčky přibližně stejně vysoké, jako je panenka široká. Očištění věnujte skutečně velkou péči, ať se budete snažit sebevíc, zapomenutá blána na mase z něj udělá nepoživatelné sousto. Raději tedy zaříznout do masa, než nechat bílou část.

Samotná příprava je pak už velmi snadná. Připravené maso mírně stlačíme, aby lépe stálo, ale v žádném případě nenaklepáváme. U panenky je důležité maso nepřepéct, proto je vyšší lepší.

Pánev si rozehřejeme na vysokou teplotu a na ni vložíme jednotlivé kousky masa. Na pánev tuk nepatří, tím jen potřeme jednotlivé kousky masa a olej do něj vmasírujeme. Jednotlivé kousky dáme na pánev a necháme zhnědnout ze všech stran. I pokud se nám bude zdát, že se maso připéká, je to v pořádku, chceme jej totiž jen zatáhnout. Jakmile tomu tak je, maso přeložíme na pekáč, osolíme, opepříme a dáme do rozehřáté trouby. Přibližně 10 minut na 180 °C by mělo stačit k dopečení.

Mezitím použijeme pánev s výpekem z masa. Vrátíme ji zpět na sporák a přidáme lžíci celých kuliček zeleného pepře. Trošku je orestujeme a přitom se snažíme přichycené kousky masa oddělit od pánve. Přidáme zakysanou smetanu, kterou mírně zředíme mlékem. Nyní už vše připravujeme za mírné teploty. Zakysaná smetana není vhodná k vaření a proto ji spíš jen prohříváme. Závěrem můžeme vmíchat lžičku másla, pro lepší chuť a jakmile se rozpustí, hned podáváme.