Vstáváte dříve než ostatní? Napumpujte tělo endorfiny díky rannímu cvičení

Převalujete se v posteli, zatímco ostatní ještě tvrdě spí a čekáte dlouhé minuty, než se proberou konečně i ostatní ze spánku? Udělejte se šťastnějšími a využijte klidné ráno k tomu, abyste se rozhýbali. Díky rannímu cvičení vyplavíte endorfiny a váš den tak bude příjemnější. A to cvičení nemusí být ani nijak nudné nebo namáhavé.

Proč cvičit hned ráno?

Důvodů je hned několik. Začněme ale u vás samotných. Ráno si můžete užít toho, že nikde nikdo není - když se rozhodnete pro běhání, uvítá vás probouzející se příroda bez lidí. Když si vyberete posilovnu, bude tam s vámi jen pár skalních nadšenců. A pokud se rozhodnete cvičit doma, je to nejsnazší způsob, jak nastartovat svůj den.

Dalším důvodem, proč se rozhodnout cvičit ráno, jsou endorfiny. Přesně ty "hormony štěstí", díky kterým se po cvičení cítíte vždycky šťastnější a plní energie. Když je začne tělo vyplavovat hned po ránu, budete pak minimálně po zbytek dopoledne dobře naladěni a další činnosti vám půjdou snáze.

Zdraví rozhodně není to poslední, na které byste měli myslet. I ono díky vašemu rannímu cvičení jen získá. Vždyť rozproudit krevní oběh, dostat do celého těla více kyslíku a zároveň vyplavit škodliviny hned po ránu je pro tělo víc než přínosné. Když cvičení doplníte výbornou zdravou snídaní, tělo vám poděkuje.

Nechce se vám ráno hýbat?

Ne každé ranní ptáče je po ránu přesvědčeno, že pohyb je dobrý nápad. Pokud se mezi ty ranní ptáčata, která si radši sednou s hrnkem čaje, zabalí se do deky a čtou si knihu, vyzkoušejte některý z lehčích druhů pohybu. 

Třeba si jen nasaďte sluchátka a pusťte si oblíbenou hudbu. Během pěti písniček (resp. 15 minut), kdy si skvěle zatančíte, spálíte kolem 100 kalorií.

Nebo zkuste zlehka cvičení s vlastní váhou. Při něm zkombinujete pohyby, které jsou tělu přirozené s mírnou zátěží a stačí vám jen 20 minut, abyste začali vidět výsledky. Více o ranním cvičení s vlastní váhou najdete zde.

Když už je venku světlo a máte to kousek do přírody, vyražte se na půl hodiny proběhnout. Nemusíte nasadit žádné drastické tempo, cílem není se po ránu hned odrovnat. Naopak, zvolte klidně kombinaci rychlé chůze a lehkého běhu a vychutnejte si ranní probouzející se přírodu a klid. Stejně tak ale je dobré před samotným ranním během si dopřát rozumnou snídani - více o vhodném jídlu před ranním během najdete zde.

Ti, kdo si naopak chtějí dát ráno pořádně do těla, mohou vyrazit klidně do posilovny. Tady je ale velmi důležité se před samotným cvičením pořádně protáhnout - vždyť právě po ránu nejsou svaly na velkou zátěž připraveny a bez strečinku by vám pohyb mohl i uškodit.

Po krátkém ranním cvičení si nezapomeňte dát výbornou a zdravou snídani a dodat tak tělu energii na další hodiny. Uvidíte, že čas využitý ráno k cvičení, přinese výsledky poměrně brzy.