Témata pro čerstvé maminky: kojení, nadýmání i samovolný potrat

1. Nechte si poradit s kojením

Máte v náručí čerstvé děťátko, a nedaří se vám je nakojit. Cítíte se méněcenná, dítě pláče, a zdravotní sestra vám je odebírá, aby mu v místnosti pro kojence podala umělé mléko. Na tuto situaci se dá připravit a udělat vše i jinak! I když se vám to zdá nepochopitelné, ne všechny porodnice mají čas a péči o novopečené maminky. A pro maminky samotné je nová životní úloha velmi těžká. 

Pokud se vám nedaří děťátko nakojit, mohou vám pomoci ženy z Laktační ligy. Ta spojuje laktační poradce a je s kojením můžete požádat o pomoc – poradkyně přijede do vaší porodnice nebo k vám domů a poradí vám, jak správně a beze stresu na kojení. A máte vyhráno!

Čtěte také: Jídelníček pro těhotnou ženu není nic složitého, stačí dodržovat pravidelnost

2. Nadýmání miminek

Jako čerstvá maminka se zejména snažte mít pestrou stravu, která nebude obsahovat nic, co by vaše čerstvé děťátko mohlo pak nadýmat. Samotné nadýmání má mnoho příčin. Jedna z těch častých je povinné podávání Vigantolu maminkám jako zdroje vitamínu D.

Podávání vitamínu D je pro miminka velmi důležité a dostanou ho prostřednictvím mateřského mléka právě od maminky. Avšak děti, kterým způsobuje přípravek Vigantol nadýmání, jej můžou přijímat i v podobě jiných, na trhu dostupných přípravků. Na předepisování pouze tohoto přípravku jsou doktoři zvyklí, proto se nedivte, že mnozí z nich o tom, že způsobuje nadýmání děťátku, nebudou chtít slyšet. 

Čtěte také: Jak vést své děti k pohybu

3. Samovolný potrat není tabu

Potkal vaši kamarádku, či dokonce vás samotnou samovolný potrat? Tíha situace, se kterou se musí v tomto případě žena vyrovnat, je o to větší, že se o tomto problému velmi málo mluví. Přitom samovolným potratem končí až polovina těhotenství do 12. týdne. Naštěstí samovolný potrat mnohdy nemá žádný vliv na budoucí plodnost ženy. O problému by se mělo začít více otevřeně mluvit, aby na takovou situaci ženy byly lépe připraveny a pokud se do ní dostanou, zvládly by ji mnohem snáze. 

Čtěte také: Cvičte s dětmi. Pomůže to vám i jim