Ty nejlepší články rovnou do mailu

Vše o označování pečiva - nenechte se oblbnout

Také se v obchodě řídíte tím, jak se jednotlivé pečivo jmenuje? Dáváte do košíku jen "grahamové", "celozrnné", "cereální" a jiné zdravě znějící rohlíky a chleby? Máte vůbec ponětí o tom, co jednotlivé názvy znamenají a jestli je takové pečivo tak zdravé, jak podle názvu vypadá?

Mrkněte se s námi, jak to ve skutečnosti je s označováním pečiva a co jednotlivé názvy znamenají.


Základem je číst!

Bez čtení složení výrobků se dnes žádný rozumný nákup neobejde. A to platí bohužel i v případě pečiva. Podle zákona musí být u každého potravinářského výrobku musí uvedeny základní informace o tom, z čeho je vyroben. A to sestupně. Pokud je například u chleba uvedeno, že je žitno-pšeničný, převažuje u něj žitná mouka. U pšenično-žitného zase převažuje pšenice.

Názvy pečiva - marketingový trik?

Když zjednodušíme porovnání, které pečivo je nejzdravější, dostaneme následující pořadí (od "nejméně zdravého" po "nejvíce zdravé"):

pšeničné - žitné - celozrnné

  • pšeničné pečivo je pečeno z bílé mouky, tedy obsahuje velké množství lepku a minimum minerálů a vlákniny. Ale je nejlevnjší.
  • žitné pečivo už obsahuje více vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Bývá i chutnější a déle vydrží.
  • celozrnné pečivo je pečeno z mouky umleté z celých obilných zrn. Je v něm obsaženo větší množství vitamínů a minerálních látek, ale také vlákniny a je tak náročnější na strávení. 

Ptáte se, proč jsme zde neuvedli pečivo cereální a vícezrnné? Protože tyto názvy jsou jen marketingovým trikem, jak pečivo "ozdravit" v očích zákazníků. Přesvědčete se sami, co který název znamená:

  • cereální - znamená obilninové, tedy vyrobené z mouky, tedy veškeré pečivo.
  • vícezrnné - znamená, že je pečivo vyrobené z více druhů mouky. Celozrnná mouka mezi nimi vůbec být nemusí. Pečivo obsahuje mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, lušteniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků. To znamená, že vícezrnné pečivo může klidně být upečeno se směsi 95% bílé pšeničné mouky a 5% mixu jiných mouk.
  • celozrnné - obsah celozrnné mouky nebo upravených obalových částic z obilky je alespoň 80 %. Díky tomu má pečivo nejvyšší obsah minerálů a vitamínů. Bohužel v českých obchodech ho téměř nenajdete.

Čerstvé vs. rozpečené

Podle novelizace vyhlášky č.333/1997 Sb v aktuálním znění 182/2012 Sb z roku 2012 musí prodejci pečiva označovat pečivo hotové rozmrazované a vyrobené ze zmrazených polotovarů. A to tímto způsobem:

  • u nebaleného pekařského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotřebiteli je nabízen v rozmrazeném stavu, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj „rozmrazeno“,
  • u nebaleného pekařského výrobku, který byl dokončen ze zmrazeného polotovaru, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj „ze zmrazeného polotovaru“.

Vyhláška už bohužel nestanovuje, jak má vypadat označení (jakou velikost písma musí prodejci použít), a tak realita v obchodech je často taková, že pod velkým názvem pečiva je uvedeno hodně miniaturním písmem "ze zmrazeného polotovaru". Zákazníci často tento nápis přehlédnou a prodejce z toho těží.

Proč tuto problematiku zmiňujeme?

Do zmrazeného pečiva určeného k dopékání často výrobce musí přimíchat různé látky. Ty zajišťují, že rozmrazené a rozpečené pečivo bude stejně křupavé a dobře vypadat jako pečivo čerstvé. Na rozdíl od čerstvého ale rozmrazené pečivo rychleji tvrdne. A řekněte sami - je lepší jíst pečivo s chemií nebo bez?


Až vyrazíte příště do obchodu pro pečivo, buďte chytřejší než prodejce a nenechte se oblbnout. A klidně řekněte i ostatním, jak se ve skutečnosti věci mají.

Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?