Když kila nejdou dolů, můžete možná vinit svou rodinu

Existuje nespočet žen, které se snaží neustále držet nějaké diety, pořád pozměňují svůj jídelníček, a přestože se nepřejídají a jedí relativně zdravě, nedaří se jim zhubnout. Často se jim děje spíš opak, tedy že z neznámého důvodu tloustnou. A i když to tyto ženy uslyší zřejmě nerady, na vině může být jejich rodina.

Není to tím, že by manžel a děti dotyčnou ženu přemlouvali, ať jí s nim nezdravě, ať jim vaří tučná a mastná jídla, ať se cpe uzeninami a brambůrky. Často je to spíš naopak – ženy se snaží stoprocentně postarat o své potomky i partnera, vaří jim to, co jim chutná, starají se o ně, obstarávají domácnost, nákupy i všechny záležitosti kolem, vozí děti na kroužky a vyzvedávají je po škole, a když se k tomu připočte jejich zaměstnání a ještě večerní dělání domácích úkolů, jsou bez ustání v jednom kole. Nemají na sebe příliš času – v podstatě nemají vůbec žádný. A to je krutá realita velké části třicátnic, které jsou sice spokojené, ale jejich tělo by s nimi jistě nesouhlasilo. Po třicítce jsou rizikem pro hubnutí jak počítače, tak i těhotenství.

Nezapomínejte na sebe

Je úžasné, pokud patříte právě k těmto obětavým pečovatelkám. Vaše rodina možná ani netuší, jaký ve vás má poklad, a nedokáže vás řádně docenit. Ale docenit byste se měly vy samy. Problémem takového života totiž je, že ženy na sebe nemají čas, a to ani na relaxaci, ani na pořádnou stravu.

Snídani odbudou ve spěchu často jen ve formě kávy cestou do práce, svačinu nemají vůbec, k obědu se snaží dát si něco lehkého a dietního, ideálně salát, večer se také kvůli své figuře příliš nepřejídají – a přesto nemohou zhubnout. Divné? Naopak, je to logické, protože tělo je v podstatě podvyživené, má nedostatek sacharidů i bílkovin a veškerou stravu se tak snaží uložit si ve formě tuku. A co hůř, kdo se živí takhle chudě, ten večer mívá neodolatelnou chuť na sladké, protože tělo touží po nějakém cukernatém zdroji energie. Takže je to vlastně začarovaný kruh, který si řada žen vůbec neuvědomuje.

Řešení je přitom snadné – přestaňte ochuzovat své vlastní tělo na úkor stoprocentní péče o druhé. V klidu se najezte, jezte pestře a vyváženě, pětkrát denně a nevynechávejte žádné důležité zdroje živin. Metabolismus se dostane do normálu, hladina cukru v krvi se ustálí a vy samy se budete cítit lépe a víc fit než kdy dřív. A vězte, že vaše rodina strádat nebude, protože chce mít především Jana spokojenou a usměvavou maminku.