Slackline - chůze na popruhu je dnes už populárním sportem

Co je slackline

Slackline, zkráceně nazýván také jako slack, je chození na popruhu (anglicky line, počeštěně pak "na lajně"), nataženém mezi dvěma body. Obtížné je na začátku naučit se na pružném popruhu balancovat. Popruhy mohou mít různé délky a šířky, upravit u nich můžete samotnou pružnost a velikost napětí.

Pro začátečníky je výhodou, že popruh může být natažen nízko nad zemí. Pro velmi zkušené ale existuje i takzvaná highline varianta tohoto sportu, kdy se popruhy mohou nacházet až několik desítek metrů nad zemí. Další oblíbenou letní variací jsou například popruhy umístěné nad vodou.

Jak se slackline začít

Pro začátek je důležité rozhodnout se, jakou šířku a délku lajny si vyberete. Standardně se popruhy vyrábí v šířce 2-5 centimetrů. Nelze přesně určit, co bude začátečníkovi vyhovovat lépe, širší popruh má totiž tendence se přetáčet, zatímco na užší stabilnější popruh může být těžší správně pokládat nohy. Délka popruhu je vhodná kolem 5-10 metrů, můžete tak lajnu dostatečně propnout a bez problému umístit jen kousek nad zem, abyste předešli nebezpečným pádům. 

Co je pro slack důležité

Začátky na lajně nejsou vůbec jednoduché, potřebujete opravdu velkou dávku trpělivosti, rovnováhy a odvahy. Do začátku je vhodné popruh co nejvíce napnout, pak bude chůze příjemnější. Podle toho, co je vám pohodlnější, můžete zvolit chůzi na boso, či v botách, každému vyhovuje něco jiného. Velkou překážkou bývá na začátku naučit se stoupnout si rychle tak, aby se popruh neroztřepal (a abyste při rychlém stoupnutí na popruh oběma nohama udrželi balanc). Proto je vhodné mít ze začátku u sebe někoho, o koho se můžete opřít. Ještě, než se na popruhu začnete snažit o první krůčky, musíte zvládnout nejprve samotné balancování a najití rovnováhy.

Slackline je velmi náročnou aktivitou k naučení, čekat můžete i několik pádů. Jakmile se ale naučíte základy, čeká vás spousta zábavy i variant, jak si tento sport užít naplno. A pokud vás netradiční sporty baví, vrhněte se na bear routine, snowkiting nebo kranking.