Při snowkitingu se vyřádíte na lyžích i snowboardu naplno

V zimě jsme zvyklí užívat si sporty jako snowboarding či lyžování - ať už sjezdové nebo běžky. O jeden stupeň zábavnější je pak Snowkiting. Právě ten je variací kiteboardingu, tedy surfování na vodě s pomocí tažného draka, který díky vanoucím větrům zajišťuje pohon. A právě ten samý princip se dá skvěle využít také v zimě na sněhu.

V čem snowkiting spočívá

Ačkoliv se jedná o poměrně netradiční sport - stejně jako kranking nebo piloxing - získává snowkiting na oblíbenosti, a to i díky tomu, že není nijak extra náročný. Abyste zvládli správnou techniku, je důležité pořídit kvalitního draka (anglicky "kite", odtud snowkiting) a naučit se principy jeho používání pro bezpečný pohyb. Tady není vůbec od věci navštívit kurz, kde vám vše vysvětlí.

Krásou tohoto sportu je volnost, k pohonu vám totiž stačí jen vítr a vymůžete vyrazit na jakékoliv zasněžené prostředí a užívat si naplno pohybu na otevřeném prostranství. U tohoto pohybu posilujete nejen svaly, které zatěžujete při lyžování, ale díky pohybu s drakem i mnoho dalších.

Využijete snowboard i lyže

Při snowkitingu se můžete postavit jak na lyže, tak na prkno. Volba je zcela na vás, obě varianty poskytují své výhody. Jestliže chcete se snowkitingem začít a zvládáte sjezdové lyžování, pak je nejlepší možností zvolit si podle toho, co ovládáte na sjezdovce.

A ani když neumíte ani na lyžích, ani na snowboardu, nemusíte se bát. U snowkitingu pro vás pravděpodobně do začátků bude lepší zvolit prkno. Snowboard nabízí velkou variabilitu triků, je však nutná stabilita. Lyže naopak poskytnou spolehlivě rovnováhu a dá se na nich dosáhnout větší rychlosti. 

Styly snowkitingu

Nejjednodušším stylem snowkitingu je freeriding nebo také volná jízda. Stačí vyrazit s kitem na jakékoliv zasněžené prostranství a prostě se vydat kamkoliv budete chtít. Můžete si tak kdykoliv užít čerstvého prašanu i mimo narvané sjezdovky. Tento styl není výrazně náročný na fyzickou kondici.

Další možností je freestyle, kdy k samotné jízdě zařadíte různé triky a skoky, kterými si můžete aktivitu ozvláštnit. Tady už ale je důležité triky a skoky průběžně trénovat a pilovat.

Snowkiting je skvělou možností, jak si zábavnou formou užít sníh. Nabízí celou řadu možností a triků, které se lze naučit a rozhodně vás tak tento sport nebude nudit. Jediné, čím jsou podmínky snowkitingu limitované, je počasí. A pokud vás netradiční zimní sporty baví, zkuste mushing.