Když jsou zavřené posilovny: improvizujte a užívejte si jiné druhy cvičení

V předchozích letech jsme si jednoduše zvykli, že intenzivně si zacvičit s pomocí různých činek, trenažérů a strojů můžeme, kdykoliv se nám zachce. Teď určitě mnoha lidem pravidelné intenzivní tréninky schází, zavření posiloven a fitcenter může být demotivující. To, že si nemůžete jít zacvičit do specializovaných prostor, vám ale na druhou stranu pomůže zlepšit si kondici jinak - pomocí jiného druhu pohybu v přírodě i doma.

Vyrazte za pohybem do přírody

Abyste neztratili kondici, je základem zůstat v pohybu. I kdyby se mělo jednat pouze o krátké procházky. I taková každodenní procházka svižným tempem dokáže svaly pořádně protáhnout a okysličí celý organismus.

Jestliže však toužíte po něčem víc, můžete zkusit tak trošku improvizovaný HIIT trénink, u kterého využijete naplno pohyb venku. Ačkoliv se HIIT dá cvičit krásně i s některými pomůckami na cvičení doma, venku se vyřádíte naplno také. 

Venkovní HIIT trénink může vypadat například i tak, že si dáte půl minuty intenzivního sprintu, za kterým bude následovat minutová pauza na vydýchání, při které pořád jdete. Tento cyklus zkuste vydržet ideálně 30 minut.

Workout hřiště

Jestliže žijete ve městě, jistě jste si všimli nějakého workoutového hřiště v okolí. Pokud o takovém víte, rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Může se totiž stát, že objevíte stroje, na které ve svém běžném tréninku nejste zvyklí a procvičíte tak svaly, jež běžně vynecháte.

K tomu zjistíte, že cvičení s vlastní váhou na hrazdách, různých stupínkách, bradlech nebo s TRX není tak jednoduché, jak jste si představovali (když jste v posilovně cvičili se závažím). Venkovní workoutová hřiště skrývají celou řadu možností, jak si na nich zacvičit a dát zabrat všem svalovým skupinám. Díky takovému cvičení si udržíte svou kondici a i zlepšíte sílu. 

Domácí cvičení

I v domácích podmínkách si můžete sestavit kvalitní tréninkový plán. Vyzkoušejte zařadit klasické cviky s váhou svého těla, jednat se může například o kliky, zkracovačky, dřepy nebo výpady. Doma můžete využít také hrazdu, která nabízí další možnosti procvičení. Ačkoliv se nejedná o cviky, díky kterým byste vystavěli svalovou hmotu, každý pohyb se počítá. Proto se můžete věnovat strečinku – ten je také často opomíjen. Díky tomu vaše svaly zůstanou plné a připravené na trénink. Navíc je udržíte odpočaté a sval lépe připravíte na další cvičení.