Otázka, která trápí hodně z nás: jak se zbavit tuku na břiše?

Zbavit se nepříjemného tuku může být boj. A to především toho tuku ve spodní oblasti břicha. Bojují s tím často i ti, kteří cvičí klidně i několik let. Přestože se věnují intenzivně břišním svalům, ty jsou přesto ukryty pod tukovou vrstvou, a to může od dalšího cvičení demotivovat. Pojďme se proto podívat, jak se toho protivného tuku na břiše zbavit a místo nekonečné dřiny skutečně dosáhnout vytrénovanou postavu.

Vynechte sedy lehy a zkracovačky

Na první pohled se může zdát, že pokud vás trápí tuk na břiše, je logické zaměřit se pouze na cviky, kterými procvičíte břišní svaly. To vám ale bohužel nezaručí, že budete mít vyrýsované břicho. Samozřejmě díky nim můžete spálit i nějaké kalorie, jenže takové množství kalorií není dostatečné, aby zmizel onen pověstný "špek". Díky takto zaměřeným cvikům rozhodně posílíte břišní svaly, jen pořád ještě zůstanou skryty pod tukem.

Při hubnutí tuku na břiše se raději zaměřte na kardio cvičení a správnou stravu, díky nim pak dosáhnete výsledků rychleji. Už jen 30 minut cvičení denně vám pomůže s obojím - hubnutím i k plochému bříšku.

Myslete však i na to, že lidské tělo si v tuku uchovává energetické zásoby, a tedy se nesnažte dostat procento tělesného tuku pod 15%, pokud jste žena nebo pod 8%, pokud jste muž. To je už hranice, kdy by tělo mohlo začít kvůli nedostatku tuku strádat. 

Zaměřte se na hormony

Často je rozložení tuku dáno i geneticky nebo kvůli našim hormonům. S geny sice nic nenaděláte, můžete se však zkusit zaměřit na hladinu hormonů.

Při cvičení je důležitým pomocníkem testosteron. Rozhodně však není rozumné jeho hladinu uměle navyšovat pomocí suplementů, kterými ztížíte organismus. To by totiž mohlo způsobit mnoho nepříjemností, jako je vypadávání vlasů, vyšší produkci mazu, rychlejší růst ochlupení a další zdravotní potíže. Hladinu testosteronu můžete navýšit i jen úpravou tréninku - vliv má intenzita cvičení, ale i následný dostatečný odpočinek. Až 70% tohoto hormonu se totiž tvoří ve spánku.

Upravte jídelníček

Množství tělesného tuku je přímo ovlivněno vaší stravou. Už jen z toho důvodu se opravdu důkladně zaměřte na svůj jídelníček. K plochém bříšku vám pomůže právě i vybraná strava. Tělu byste měli dodávat zejména dostatečné množství proteinů, které také podporují tvorbu testosteronu a pomohou vás zasytit i vám zhubnout.

Jestliže nemáte připravený a vyzkoušený jídelníček přímo pro sebe, zapisujte si po dobu jednoho týdne, co běžně jíte, a spočítejte, kolik kalorií a jednotlivých živin tím do těla vpravujete. Díky tomu budete přesně vědět, co je třeba omezit a jak jídelníček upravit. Nebojte se také obrátit na odborníka, který precizně vše připraví přesně pro vás.