Přemýšlíte, který z kloubních přípravků v lékárně je ten nejlepší? Možná zkuste hledat i mimo lékárnu. Některá jídla mají velké množství pro klouby výživných látek a mohou pomoci při jejich ochraně. Samotné přípravky na klouby také ne vždy fungují, proto začněte u změny jídelníčku. Vždyť právě dostatek živin v běžné potravě je nejjednodušším a nejlevnějším krokem, který pro zdraví svých kloubů můžete už dnes udělat.
Kolagen v přírodní stravě
Jednou ze základních živin pro klouby, ale také kosti a pokožku, je kolagen. Všimněte si, že v kloubních přípravcích je právě kolagen nejpropagovanější složkou. Přitom produkce této živiny v těle se dá podpořit i některými potravinami.
Potraviny bohaté na vitamín C
Silný antioxidant, nepostradatelná živina pro naše tělo. To je vitamín C. Právě on je v těle nezbytný pro jeho správný vývoj a regeneraci. Vitamín C také podporuje produkci kolagenu a díky tomu udržuje zdravou pokožku, vazy a šlachy, žíly a cévy, ale i chrupavky. Artritida ale kolagen likviduje a s jeho úbytkem dochází k zánětům a bolestem kloubů.
Zelenina a ovoce jsou nejlepším přírodním zdrojem vitamínu C. Do jídelníčku proto zařaďte ze zeleniny třeba brokolici, špenát, papriku a z ovoce si dopřejte citrusové plody, jablka nebo třeba jahody.
Potraviny bohaté na vitamín B-3
Vitamín B-3 nebo také známý jako niacin je účastníkem řady procesů v těle. Jedním z nich je třeba přeměna živin z jídla na energii. Vitamín B-3 také podporuje tvorbu kolagenu v těle.
Niacin najdete např. v kvasnicích, játrech, masu tuňáka, lososa nebo v slunečnicových semínkách.
Potraviny bohaté na měď
Měď se jako důležitý minerál podílí na vzniku nových červených krvinek, melaninu a kolagenu. Dostatek potravy bohaté na měď tak přispívá i k zvýšení produkce kolagenu v těle.
Měď obsahují potraviny jako je listová zelenina, luštěniny, ořechy nebo ústřice.
Dopřejte si vepřové koleno i s kůží!
Místo přípravků, které obsahují koncentrovaný umělý kolagen si také občas dopřejte kůži a kližky třeba vepřového kolena. Právě ony obsahují velké množství kolagenu živočišného původu a vy tak svým kloubům dodáte to, co potřebují, v nejpřirozenější podobě. Pokud se koleno peče nebo vaří, nepřidává se k němu žádný další tuk. Když si ho dodatečně nepřelijete tučnou omáčkou, můžete si ho jednou za čas bez obav dopřát.
Tyto články vás také zajímají:
- Nebezpečné dietní trendy - takto radši nehubněte
- Vedlejší účinky doplňků na budování svalové hmoty
- Glutamát - jak funguje zvýraznění vůně a chuti?