Jak souvisí zdraví a jídlo?

Není zdravé jako zdravé

Každého jako první odpověď napadne: Pokud jíme zdravě, musíme být logicky zdravější. Ano i ne. Záleží na tom, co tělu dodáváme. Pokud přejdeme z běžné stravy na zdravou v podobě např. pouze zeleniny, chvilku bude tělo rádo za příval vitamínů a minerálů, po nějaké době mu ale začnou chybět bílkoviny a sacharidy, na které bylo zvyklé. A zejména zdravé tuky, které jsou pro jeho správné fungování také důležité.

Je tedy potřeba rozlišovat mezi zdravým jídlem a zdravě vyváženým jídlem. Zdravé potraviny, pokud je konzumujeme jednostranně, pro naše tělo zdravé být nemusí. Proto doporučujeme přemýšlet nad tím, co si dopřáváme a mít přehled o živinách, které tělu dodáváme. Jedině tak můžeme tělu dodávat vyváženou zdravou stravu.

Nemoci a jídlo

Hned na úvod musíme upozornit, že nemáme v úmyslu znevažovat snahu doktorů a lékařů pomáhat lidem. Jejich práce je nenahraditelná a vážíme si jí. V případě, že se necítíte zdraví, doporučujeme také vašeho lékaře navštívit a nechat si poradit ohledně zdravotního stavu.

Chceme ale poukázat na to, že vyvážená zdravá strava kombinovaná s pohybem může být výbornou prevencí mnoha nemocí. Když tělu budeme dodávat co nejméně chemikálií, zbytečného cukru nebo nezdravých tuků, bude méně zatíženo jejich zpracováním. V případě chemických přísad, které tělo zpracovává jen těžko, pak bude i méně zatíženo jejich odbouráváním. A čím méně bude mít organismus práce s likvidací těchto látek, tím více se bude moct věnovat správnému fungování.

Představte si jednoduchý příklad - sladkosti. Příjem cukru dodá tělu rychlou energii. Cukr se rychle vstřebá (stráví) a jeho hladina v krvi prudce vzroste. Vy máte po požití sladkého pocit štěstí, jste lépe naladěni a máte víc energie. Tělo mezitím vylučuje hormón inzulín, který umožňuje cukru (glukóze) proniknout do buněk a být využitý jako zdroj energie. Zbytek se ukládá v játrech a svalech jako zdroj energie.

Pokud ale tělu dodáváme cukru přespříliš, tento mechanismus může selhat. Tělo může mít při dlouhodobém nadbytku cukru narušený metabolismus a tím je ohroženo vznikem cukrovky. Organismus jednoduše řečeno při nadbytku cukru "otupí" a nestíhá vyrábět tolik inzulínu, kolik je potřeba.

Rovnováhu není v dnešní době těžké narušit - schválně se podívejte v průběhu dne na obsah cukru ve všech jídlech, která si dopřáváte. Myslíme, že budete překvapeni, co vše se dochucuje cukrem.

Podobně jako s přebytkem cukru je to i u chemikálií - éček, konzervantů, stabilizátorů, barviv a dalších přísad, které dnes potraviny často obsahují. Tělo je stavěné na zpracování přírodní stravy a s chemickými přísadami si neví rady. Respektive i chemické přísady procházejí trávícím procesem a tělo na ně působí jako na běžnou stravu. Při trávení se mohou uvolňovat jednotlivé části chemických přísad a putovat pak po organismu. Mohou tak snadno zatížit samotné trávení, buňku, krevní oběh, ale i játra. A opět - čeho je moc, v případě chemikálií opět může snadno škodit. 

Chemické přísady mohou být třeba příčinou vzniku některých kožních nemocí. Společně se stresem pak je pro oslabený organismus problémem takovou nemoc rychleji léčit.

Doporučení

Kvalita jídla má tedy vliv přímo i na naše zdraví a vznik nemocí. Pokud první doporučení znělo: "konzumujte zdravě vyváženou stravu", druhé doporučení zní: "zajímejte se o to, co jíte". Nebojte se v obchodě podívat na složení a nutriční hodnoty každé potraviny, kterou kupujete. Právě tak snadno najdete nejrozumnější výrobky, které nejsou plné éček, konzervantů, barviv i dalších chemických přísad.

Starejte se o to, co jíte a přidejte k vyvážené stravě i dostatek pohybu denně. Právě tak můžete předejít spoustě nemocí, se kterými by tělo jinak muselo za pomoci léků bojovat. Prevence je v tomto případě příjemnější a hlavně chutnější.


Tyto články vás také zaujaly: