V čem je vinný ocet dobrý pro zdraví? A jak poznáte pravé balsamico

Když se v Česku řekne "ocet", nejčastěji si vybavíme ten, který po léta používáme. Tedy 8% kvasný lihový ocet, který se výrábí kvašením ředěného etanolu. Své místo v českých kuchyních si získal díky nízkým výrobním nákladům a také zkrátka proto, že v dřívějších dobách jsme žádný jiný koupit nemohli. Ocet se prodává v plastových nebo skleněných lahvích, kde je již naředěn na zmíněných 8%.

Jak se vyrábí vinný ocet

Naštěstí už ale v obchodech najdeme i kvalitnější octy, jako jsou ty vinné, které vznikaji čistě přírodní cestou. Vinný ocet se totiž vyrábí z červeného nebo bílého vína, respektive z moštu. Do něj se přidá již hotový ocet, aby se spustily pochody kvašení. V první části kvašení vznikne alkohol, tak jako u klasického vína. V dalších fázích se právě alkohol přeměňuje na ocet. Čím déle se nechá ocet kvasit, tím kvalitnější na konci získáme. U skutečně kvalitních octů není žádnou výjimkou, že v sudech zrají několik let. Takové ale v supermarketu obvykle nenajdete a jejich cena se šplhá do závratných výšek.

Čtěte také: Jak se vyrábí džus z koncentrátu

Co za ocet je balsamico

Jedním z druhů vinného octa je dnes již běžně používané balsamico. Bohužel pod tímto názvem často najdete i obyčejné vinné octy, které se snaží jen zaujmout jménem.

Abyste koupili ten pravý, musí nést známku Aceto Balsamico Tradizionale. Takový ocet se vyrábí v italské Modeně z jediné odrůdy vína, trebbiano. K zasloužení názvu balsamico pak nesmí chybět minimálně 4 roky zrání v klasických sudech. I když se jedná už o kvalitnější verzi octu, stále je finančně únosná. V lepším obchodě lahvičku s tímto označením určitě najdete. Obrovskou výhodou těchto dražších výrobků je oproti našemu klasickému kvasnému lihovému octu to, že na dochucení je třeba daleko menší množství, ve výsledku tedy rozdíl v ceně není tak obrovský.

Čtěte také: Škodí nám rostlinné tuky více než živočišné?

Vinný ocet má pověst zdraví prospěšného pomocníka v kuchyni

I u vinného octu platí, že v menším množství nemůže uškodit a dokonce může i trochu pomoci. Obsahuje totiž řadu velmi prospěšných látek. Mezi těmi zásadními to jsou flavonoidy, antioxidanty, které brání stárnutí a působí preventivně proti rakovině. Díky antibakteriálním vlastnostem také může pomáhat při zánětech. Co je pro nás velmi dobrá zpráva, působí také na odbourávání podkožního tuku a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Nebojte se tedy sáhnout po kvalitním vinném octu, pomůže a jídlo dochutí daleko lépe a zdravěji, než klasický ocet nebo například sůl.

Čtěte také: Je jablečný ocet přínosný pro zdraví?

Článek publikován 8.5.2013, aktualizován 28.4.2019